Thursday 16 August 2012

Επιτάφιος της Παναγίας

          Μία ιδιαίτερα συγκινητική Ακολουθία της Εκκλησίας μας, αν και όχι πολύ γνωστή και διαδεδομένη, είναι ο Επιτάφιος Ύμνος που ψάλλεται προς τιμήν της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας. Η κατανυκτική αυτή Ακολουθία ψάλλεται συνήθως κατά τον Εσπερινό της Εορτής, σύμφωνα με τον αντίστοιχο τύπο της Μεγ. Παρασκευής.


Η Εορτή της Παναγίας μας δημιουργεί ιερά συναισθήματα στις ευλαβείς καρδιές των πιστών. Ρίγη και δάκρυα συνοδεύουν την επιτάφια έξοδο του Σώματος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ψυχή του χριστιανού φτερουγίζει πέρα και πάνω από τα γήινα πράγματα και δέχεται τις δροσοσταλίδες της ευλογίας και της χάριτος.


Κανένας από τους ευλαβείς προσκυνητές που προστρέχουν στην Υπεραγία Θεοτόκο δεν φεύγει πικραμένος, αλλά αιτούμενος την χάρη λαμβάνει και το δώρημα.


Η  Μεγαλόχαρη   ευλογεί   πάντα   το   ευσεβές   Ελληνορθόδοξο Έθνος μας, απομακρύνει τον πόνο από την ανθρώπινη ψυχή, οδηγεί την ψυχή μας στην ασφαλή οδό της αρετής, όπου η χαρά, η αγάπη, η ειρήνη, το έλεος και η καλωσύνη αποτελούν τα ύψιστα επιτεύγματα.


            Στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, Harrow ΒΔ Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά εφέτος η κατανυκτική αυτή Ιερή Ακολουθία του Επιταφίου Ύμνου της Παναγίας, μαζί με τον Μεγάλο Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε δε λιτάνευση της Επιταφίου Ιερής Εικόνας της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

No comments: