Tuesday 24 July 2012

Ο Χριστιανισμός στην Ουαλία

Η Ουαλία είναι ένα ημιαυτόνομο Πριγκηπάτο στη Μεγάλη Βρετανία. Η κύρια χριστιανική Ομολογία είναι η Αγγλικανική. Το τελευταίο διάστημα οι Αγγλικανοί της Ουαλίας έχοντας παρατηρήσει κάποια παρακμή στον εκκλησιασμό των πιστών, αλλά και άλλα ανησυχητικά στοιχεία, ζήτησαν από τον πρώην Αγγλικανό Επίσκοπο της Οξφόρδης (Lord Richard Harries) και δύο Πανεπιστημιακούς Καθηγητές (Patricia Peattie και Charles Handy) να τους προτείνουν τρόπους ανατροπής του αρνητικού κλίματος.

Οι διακεκριμένες αυτές προσωπικότητες αφού συζήτησαν τα σχετικά προβλήματα με πολλά άτομα σε ολόκληρο το Πριγκηπάτο έδωσαν πριν από λίγες ημέρες την αναφορά τους στη Σύνοδο της Αγγλικανικής Ομολογίας στην Ουαλία.

Η αναφορά προσφέρει 50 προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής:

Oι Ενορίες να αντικατασταθούν με μεγαλύτερες «περιοχές διακονίας», αντίστοιχες με την περιοχές που καλύπτουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτές οι νέες εκκλησιαστικές μονάδες θα διακονούνται από ομάδες κληρικών και λαϊκών.

• Να γίνει δημιουργική χρήση των Ναών ώστε να χρησιμοποιούνται από όλη την τοπική κοινωνία.

• Να εκπαιδευθούν οι λαϊκοί για να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην εκκλησιαστική διοίκηση.

• Να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη διακονία των νέων ανθρώπων.


• Να δημιουργηθούν νέοι λειτουργικοί τύποι, έτσι ώστε να προσελκυσθούν εκείνοι που δεν έχουν μεγάλη οικειότητα με τις εκκλησιαστικές Ακολουθίες.

• Να ενθαρρυνθεί η οικονομική προσφορά προς την «Εκκλησία» μέσω της δεκάτης.

Ο πρώην Αγγλικανός Επίσκοπος της Οξφόρδης και οι δύο εμπειρογνώμονες Καθηγητές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η χριστιανική πίστη καθίσταται  μειοψηφούσα θρησκεία στην Ουαλία και πως για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, ο Χριστιανισμός έχει γίνει πια κάτι σαν την ξένη γλώσσα κι ό,τι γίνεται στην «Εκκλησία» (εννοώντας την Αγγλικανική Ομολογία) τους φαίνεται παράξενο και ίσως και εξωπραγματικό.

Από τη μελέτη των παραπάνω βλέπει κανείς πως οι Αγγλικανοί της Ουαλίας οδεύουν ολοταχώς προς έναν εκκλησιαστικό «Καλλικράτη», αντίστοιχο της ελληνικής διοικητικής μεταρρύθμισης. Επίσης έχουν διαγνώσει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την θρησκευτική ταυτότητα των πιστών τους και ιδιαίτερα της νεολαίας, στοιχείο το οποίο δείχνει που οδηγεί -και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια- το πνεύμα της εκκοσμίκευσης που κυριαρχεί στην εποχή μας.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως όλοι οι Χρισιανοί προφανώς έχουμε ανάγκη να μελετήσουμε και να συζητήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας, και επανευαγγελισμού των πιστών μας, αφού -ούτως ή άλλως- παραδεχόμαστε ότι η τρέχουσα κρίση στον πολιτισμένο κόσμο σαφώς δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πρωτίστως ηθική.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: