Sunday 8 July 2012

Κύπρος 1974

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους και Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων και των Σχολικών Εφορειών των Κοινοτήτων, των Συλλόγων, Σωματείων και Οργανώσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
 

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου - Αυγούστου 1974


Όπως για τα τελευταία 38 δίσεχτα χρόνια, έτσι κι εφέτος οι απανταχού της γης Έλληνες αναμιμνησκόμεθα με πόνο ψυχής τα θλιβερά και τόσο τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου 1974, τα οποία είχαν αρχίσει με το πραγματικά άφρον εκείνο πραξικόπημα και κατέληξαν στην τουρκική εισβολή και την διά της βίας και εναντίον κάθε νόμιμης δικαιολογίας κατοχήν του ημίσεως σχεδόν των εδαφών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου Κύπρου. Ταυτόχρονα δε και της απάνθρωπης εκδίωξης από τα σπίτια και τις περιουσίες τους διακοσίων και πλέον χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, τους οποίους, τα στρατεύματα της εισβολής και της κατοχής, έχουν αναγκάσει να ζουν πρόσφυγες και να μην μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Να θυμηθούμε, όμως, και να μην λησμονήσουμε ποτέ και τους χίλιους εξακόσιους και πλέον αγνοούμενούς μας, πολλοί από τους οποίους έχουν δολοφονηθεί και ταφεί, Κύριος οίδε πού, χωρίς προσευχή, νεκρώσιμη ακολουθία και συμπόνια. Εκατοντάδες δε είναι, επίσης, και οι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να τους σκεπάσει το χώμα της πάτριας γης και έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή με τον ανεκπλήρωτο πόθο να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν και είδαν το φως του ηλίου για πρώτη φορά.

Όμως, δεν πρέπει, αγαπητοί αδελφοί και πατέρες, μόνο να μνημονεύουμε τα τραγικά εκείνα Γεγονότα του Ιουλίου-Αυγούστου 1974. Έχουμε ιερή υποχρέωση και καθήκον να καλλιεργούμε την συμφιλίωση, την συνεργασία, την ομοψυχία, την ομόνοια και την συναδέλφωση και μεταξύ μας και με τους εχθρούς και με τους φίλους μας.

Η Κύπρος θα βρει την ελευθερία και την επανένωσή της χάρη στο ήθος, την παιδεία, την γνήσια φιλοπατρία του Λαού της και την επιστροφή κι εμμονή όλων μας στην χριστιανική πίστη και την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Η Εκκλησία και η Πολιτεία καλούνται να στηρίξουν τους θεσμούς, την οικογένεια, την δικαιοσύνη και την γνήσια, αληθινή φιλοπατρία μακριά από κάθε ιδεοληψία και φανατισμό. Η ελευθερία πάντοτε “μετριέται” όχι μόνο “με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα”, αλλά και με τον σεβασμό των συνανθρώπων μας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πλησμονής αρετής και ανθρωπιάς συνταιριασμένης με την απλότητα του βίου και την προστασία των αδυνάτων αδελφών μας, μακριά από την χλιδή, τον εύκολο και άδικο πλουτισμό και την ασυλλόγιστη σπατάλη που παρατηρείται δυστυχώς στις μέρες μας και από τους Άρχοντες και από τον Λαό. Έτσι κτίζονται οι προϋποθέσεις και ενισχύονται οι συνειδήσεις για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της επανένωσης του μορασμένου Νησιού των Αγίων.

Γι’ αυτό, στους Ιερούς μας Ναούς, αλλά και στα Σωματεία και τις Οργανώσεις μας, τα Σχολεία και τους Συλλόγους μας να οργανωθούν, όπως κάθε χρόνο, ειδικές εκδηλώσεις μνήμης και καταλλαγής, όπου να διατρανωθεί η στερρά μας θέληση για την απονομή, από τους ισχυρούς της γης, της δικαιοσύνης στον άδικα ταλαιπωρούμενο λαό μας.

Με ευλάβεια και ταπεινοφροσύνη να αναπεμφθούν δεήσεις και προσευχές και να τελεσθούν Ιερά Μνημόσυνα για τους πεσόντες, επωνύμους και ανωνύμους, και να αποφευχθούν οι ζημιογόνοι κομματικοί λόγοι και οι πικρές αναφορές για τα δικά μας λάθη, οι οποίες κακό πολύ, παρά καλό προξενούν στην μαρτυρική μας Κύπρο και την δίκαιη υπόθεσή της. Να μετάσχετε δε, επίσης, όλοι και όλες στις πανομογενειακές εκδηλώσεις φιλειρηνικής διαμαρτυρίας που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνονται από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, την Κυριακή 8 Ιουλίου, που αρχίζουν στις 3.00 μ.μ., και καταλήγουν στις 4.15 μ.μ, στην Πλατεία TRAFALGAR Λονδίνου, όπου θα ομιλήσει η Εξοχώτατη Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου κ. Ελένη Μαύρου. 

Ευχόμεθα δε υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να αγωνίζεστε φιλειρηνικά, και με αδιάλειπτες προσευχές, να παρακαλείτε τον Χριστό για την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες μας, και διατελούμε μετά πολλής εν Κυρίω αγάπης και θερμών ευχών.

Λονδίνο, Ιούλιος 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος
 

Σημείωση: Να αναγνωστεί από Άμβωνος, αντί Κηρύγματος, την Κυριακή 1 ή 8 Ιουλίου 2012.

No comments: