Tuesday 12 June 2012

Ληθαίου όψεις

Στην όμορφη πόλη Τρίκαλα της Δυτικής Θεσσαλίας βρίσκουμε τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του ένδοξου ποταμού Πηνειού.


Ο Ληθαίος διασχίζει την καρδιά των Τρικάλων, κι ενώ αυτό είναι μάλλον ασυνήθιστο για την Ελλάδα είναι πολύ γνωστό και συνηθισμένο στην Αγγλία, όπου οι περισσότερες πόλεις έχουν κτισθεί γύρω από τους ποταμούς.


Οι όχθες του Ληθαίου είναι μια όαση ηρεμίας, ανάμεσα στους σημερινούς έντονους ρυθμούς της πόλης και προσφέρονται για περπάτημα. Σήμερα ο Ληθαίος προσφέρει ανάσες δροσιάς στον επισκέπτη και γραφικές γωνιές ανάπαυλας από την καθημερινότητα.


Ο ποταμός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ως ο τόπος γέννησης του θεού Ασκληπιού. Τη σχετική πληροφορία μας δίνει ο Στράβωνας: «Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647).


Δίπλα από την Κεντρική Γέφυρα του ποταμού έχει τοποθετηθεί ένα όμορφο σουρεαλιστικό μαρμάρινο άγαλμα, που φέρει το τίτλο «Νεράϊδα του Ληθαίου».


Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Λάμπρου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ.
 

Η τοποθέτησή του γλυπτού αυτού στο σημείο εκείνο, αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι πολίτες των Τρικάλων στον ποταμό, και σε όλη την ιστορία και τη μυθολογία που τον συνοδεύει.

No comments: