Wednesday 6 June 2012

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

...στον Καρακόλιθο

Το πανέμορφο αυτό μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που παρουσιάζεται σήμερα στο ιστολόγιό μας από διάφορες όψεις, βρίσκεται στην Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Δελφών, στην τοποθεσία Καρακόλιθος του Νομού Βοιωτίας.
.


Το μνημείο αυτό σμιλεύθηκε από την γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, το 1998, προς τιμήν των 134 συμπατριωτών μας  που εκτελέσθηκαν εκεί από τους Γερμανούς.
.


Συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου 1944 στον Καρακόλιθο, για αντίποινα σε ενέδρα αντιστασιακών ομάδων, οι Γερμανοί Ναζιστές εκτέλεσαν τις πρωϊνές ώρες 110 ομήρους πατριώτες από τις φυλακές Λειβαδιάς, μεταξύ των οποίων και 4 Διστομίτες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκτέλεσαν άλλους 24 ομήρους.




Η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται μέσα στο Δήμο Διστόμου. Στο γνωστότατο χωριό Δίστομο επιτελέστηκε στις 10 Ιουνίου 1944 ένα άλλο έγκλημα πολέμου και μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Τα θύματα εκεί έφθασαν στον αριθμό 228.
.



Το μνημείο αυτό, μαζί με όλα τα άλλα που στολίζουν τα βουνά και τους κάμπους της Πατρίδας, τονίζουν με στεντόρεια φωνή πως η εθνική μνημοσύνη παραμένει πάντα ζωντανή και η ελληνική ψυχή καρτερεί πάντα τη δικαίωση των ηρώων του Έθνους!

No comments: