Sunday 25 March 2012

Εγκύκλιος 25ης Μαρτίου

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους και Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων, των Σχολικών Εφορειών, τις Οργανώσεις, τα Σωματεία και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Η 25η Μαρτίου 1821

“Οι άνθρωποι δεν κρίνονται με βάση εκείνα που είπαν ή έγραψαν για τις πράξεις τους, αλλά με βάση την μαρτυρία αυτών των πράξεων”
Ιωάννης Καποδίστριας
(από επιστολή που έγραψε δύο εβδομάδες πριν από την δολοφονία του, 27-09-1831)

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Η μοναδικής σημασίας και αποτελέσματος εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, την οποία οι Πανέλληνες όπου γης εορτάζουμε κάθε χρόνο, είναι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φάρος και φωτοδότης για να κατευθύνει τις σκέψεις και, προπάντων, τις πράξεις μας. Επιλέξαμε δε σαν προμετωπίδα της εφετινής εγκυκλίου μας το πιο πάνω απόσπασμα επιστολής του πρώτου Κυβερνήτη της απελευθερωθείσας από την δουλεία και την σκλαβιά Ελλάδος, του Ιωάννη Καποδίστρια, την οποία είχε στείλει στον τραπεζίτη φίλο του και φιλέλληνα Eynard, και μάλιστα δύο μόλις εβδομάδες πριν από την τραγική δολοφονία του, ακριβώς επειδή θέλουμε να τονίσουμε δύο συγκεκριμένα και επίκαιρα σημεία.

Αφ’ ενός, πολλά γράφονται και λέγονται για την αυτοθυσία και τους υπεράνθρωπους άθλους των αγωνιστών και των πολιτικών αρχηγών του τιτάνειου εκείνου Αγώνα για την απόσειση του Οθωμανικού ζυγού, που επί τετρακόσια τόσα χρόνια βάραινε στον τράχηλο του Έθνους. Αφ’ ετέρου δε για να τονίσουμε ότι τα διαχρονικά εκείνα διδάγματα οφείλουμε, εμείς οι απόγονοι των θρυλικών εκείνων πρωταγωνιστών της ελευθερίας, να τα μιμούμαστε και να προσπαθούμε να μεγαλουργήσουμε κι εμείς οι ίδιοι κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χρόνους χαλεπούς και δύσκολους, όπως είναι η σημερινή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, και όχι μόνο.

Τον μεγάλο εκείνον Ηγέτη του Έθνους τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι ακριβώς την στιγμή που τα ρηξικέλευθα και σωστικά προγράμματά του είχαν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Με το τραγικό αποτέλεσμα, ο Ελληνισμός να σύρεται και να φέρεται από τα κάθε λογής εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά ρεύματα των ξένων συμφερόντων και των εμφυλίων αντιπαλοτήτων.

Διδασκόμαστε, λοιπόν, όχι μονάχα από τα απαράμιλλα εκείνα κατορθώματα των ηρώων και ηρωΐδων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, αλλά και από τον επακόλουθο διχασμό και τα τόσα δεινά που είχαν επισωρεύσει στον Ελληνικό Λαό για μια εκατονταετία και πλέον, αφ’ ενός η διχόνοια και αφ’ ετέρου η ξένη πολιτική και οικονομική εξάρτηση.

Και είναι αυτό, κυρίως, το θλιβερό δίδαγμα, το πάθημα, δηλαδή, που θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και που οφείλουμε να έχουμε πάντοτε υπόψη μας. Άλλωστε, οι εθνικές επέτειοι των Ελλήνων δεν αποτελούν, δυστυχώς, πάντοτε χαρμόσυνα γεγονότα για εορταστικούς πανηγυρισμούς. Ευτυχώς, όμως, η 25η Μαρτίου 1821, όπως και η 1η Απριλίου 1955, αποτελούν επετείους, για τις οποίες οι Έλληνες όπου γης αισθανόμαστε δίκαιη εγκαύχηση. Μια υπερηφάνεια που λίγοι λαοί στον κόσμο έχουν να επιδείξουν στην ιστορική τους πορεία.

Είναι δε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που την εγκαύχησή μας αυτή οφείλουμε να την αξιοποιούμε “έργοις” και όχι μόνο “λόγοις”, ώστε η Πατρίδα μας να βαδίζει πάντοτε τον δρόμο της επιτυχίας, της προόδου και της προβολής της παγκόσμια. Σ’ αυτό μάλιστα το σημείο της εγκυκλίου μας για τις εθνικές και θρησκευτικές αυτές επετείους του Έθνους των Ελλήνων, αναφέρουμε τον Έρανον που διεξάγεται σ’ ολόκληρη την Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, όπως και σ’ όλη την άλλη Αποδημία, προς ενίσχυση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανακούφιση των οικονομικά πληγέντων αδελφών μας. Θέλουμε δε να παρακαλέσουμε όλους να προσφέρουν τη συνδρομή τους γι’ αυτόν τον ιερό σκοπό, ο οποίος καλλιεργεί την αλληλεγγύη και τον υπαρξιακό σύνδεσμο που ενώνει όλους τους Ελληνορθοδόξους σε ώρα κρίσεως και δυσπραγίας.

Εφέτος, όμως, λόγω ακριβώς των επικρατουσών στην Ελλάδα μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, τονίζουμε και πάλι ότι έχουμε το ιερό χρέος όπως όλοι και όλες μας, ο καθένας κατά δύναμη, συνεισφέρουμε γενναιόδωρα για την ανακούφιση των δεινοπαθούντων αδελφών μας. Η δε καθ’ ημάς Ιερά Αρχιεπισκοπή, έχει ήδη ανοίξει ειδικό λογαριασμό στο όνομα “Greek Orthodox Archdiocese Greek Relief Fund” και αριθμό 39117411 GBP IBAN GB55ETHN40620439117411. SORT CODE: 40-62-04, SWIFT CODE: ETHNGB2L, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εις τον οποίο μπορεί ο καθένας να καταθέσει την δωρεά του, είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες Τράπεζες όπου οι ομογενειακοί φορείς, θα μπορούν να καταθέτουν με τον ίδιο τρόπο τα ποσά που θα συγκεντρώνουν από τα Μέλη τους και από άλλες πηγές. Τα χρήματα που θα συλλεχθούν, θα αποσταλούν αμέσως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για να διατεθούν όπου δει, στο μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμβουλεύουμε, συνεπώς, πατρικά όλους και όλες σας όπως εορτάσετε με την δέουσα μεγαλοπρέπεια την κοσμοϊστορική αυτή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Είναι ανάγκη, επίσης, να υπογραμμίσουμε την θρησκευτική διάσταση αυτής της ημέρας, η οποία είναι: “της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις”. Σήμερα γιορτάζει όλος ο Χριστιανικός κόσμος το γεγονός του Ευαγγελισμού της Παναγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Στους Ιερούς μας Ναούς θα αναπεμφθούν Δοξολογίες, θα τελεστούν Αρτοκλασίες για την υγεία των πιστών και πάνδημα Μνημόσυνα για τους Αγωνιστές και τους Ηγέτες της Εθνικής μας αυτής Παλιγγενεσίας. Στα δε Ελληνικά μας Σχολεία να οργανωθούν ειδικοί εορτασμοί ώστε τα παιδιά και η Νεολαία μας να γνωρίσουν τα ηρωϊκά κατορθώματα και την αυτοθυσία των προγόνων μας. Το ίδιο θα γίνει και στα Σωματεία και τις Οργανώσεις της Ομογένειας.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες σας όπως με υγεία διέλθετε το υπόλοιπο Στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 25η Μαρτίου 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: