Friday 18 November 2011

Model village

Χωριά μοντέλα, που στην ουσία σημαίνει ένα πάρκο γεμάτο με μικρά σπιτάκια, μαγαζάκια, ναούς, βαγόνια που τρέχουν και σιδηροδρομικούς σταθμούς, και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να βρει σ’ ένα χωριό, υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες.



Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε σ’ αυτό το model village που βρίσκεται στη κωμόπολη Beaconsfield, της βασιλικής κομητείας του Buckinghamshire, λίγο έξω από τον εθνικό δρόμο που ενώνει το Λονδίνο με την Οξφόρδη.




Το εν λόγω model village είναι το αρχαιότερο του κόσμου. Παρουσιάζει όψεις της Αγγλίας, από την εποχή της δεκατείας του 1930.




Ένας λογιστής, ο Roland Callingham (1881-1961), που διέμενε στην περιοχή που βρίσκεται το model village, άρχισε στη δεκαετία του 1920 να σχεδιάζει την όμορφη αυτή μινιατούρα και να τακτοποιεί τα διάφορα κτίσματα σε μια προέκταση του κήπου του.





Ο σχεδιαστής του model village αυτού ήθελε απλά να δημιουργήσει κάτι σαν έναν παιδότοπο, για να τον χαίρεται ο ίδιος και οι φίλοι του.




Αργότερα βέβαια (το 1929) άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, που το επισκέπτεται και απολαμβάνει την πανέμορφη θέα μέχρι σήμερα.




Η σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ είχε επισκεφθεί τον χώρο αυτό όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του. Ήταν τότε μικρή κοπέλα.




Με την ιδέα και την έμπνευση που προσέφερε αυτό το model village, σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη κατασκευάσθηκαν ανάλογα model villages. Έτσι, αυτό του Beaconsfield θεωρείται ως ο παππούς αυτών των model villages.




Το model village είναι ανοικτό σε επισκέπτες από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε χρόνο.




Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να κατασκευασθούν και να τοποθετηθούν στο model village όλο και μικρότερα μοντέλα. Ανάμεσά τους είναι ένας ανθρακωρύχος που χαιρετά, μια κυρία που καθαρίζει το τζάμι της, αλογάκια που περπατούν στο πάρκο κι ακόμα κι ένας ελαιοχρωματιστής που πέφτει από τη σκάλα του.




Στον χώρο αυτό εργάζονται 12 άτομα μονίμως, ενώ άλλοι 20 διορίζονται εποχιακά.




Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κέρδη από τα εισιτήρια που εισπράττονται προσφέρονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

No comments: