Saturday 26 November 2011

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Πολλά ακούμε στις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα για το περίφημο «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ή «ΔΝΤ». Εμείς όμως εδώ παρουσιάζουμε σήμερα το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας μας. Το εν λόγω Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδας. Θεσμοθετήθηκε το 1834, την ίδια χρονιά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αρχαιολατρία της εποχής διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και η πρόσφατη ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δημιούργησαν τις συνθήκες της προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, από την αρχή, η ιστορία του Μουσείου συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τις κοινωνικές συνθήκες και τις πολιτιστικές κατευθύνσεις της κάθε εποχής. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του όμως, έπαιξε και η προσωπικότητα των ανθρώπων που το διεύθυναν.


Το 1843, το Μουσείο συστεγάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1867, το Νομισματικό Μουσείο ορίζεται επίσημα με νόμο ως παράρτημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 1965 αποφασίζεται η διοικητική αυτοτέλεια της Νομισματικής Συλλογής και το 1977 της αποδίδεται ο παλαιός τίτλος του Νομισματικού Μουσείου. Το 1984 στο Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρείται το Ιλίου Μέλαθρον (στην Οδό Πανεπιστημίου) για τη στέγαση του Νομιματικού Μουσείου.


Η ιστοσελίδα του Νομισματικού Μουσείου είναι πολύ πλούσια και εξαιρετικά ενημερωμένη. Η ιστορία του Μουσείου, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται, οι πολλές και διάφορες εκθέσεις του, ξετυλίγονται με ένα σύγχρονο και επαγγελματικό τρόπο μέσα από τις πολλές και ιδιαίτερα φροντισμένες σελίδες του. Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε κυρίως κριτική για πράγματα που μας πικραίνουν στην αγαπημένη Πατρίδα μας. Καιρός να αρχίσουμε να δεχόμαστε και να αναδεικνύουμε τις ομορφιές και τα επιτεύγματά μας. Μόνο έτσι θα μας πάρουν όλοι στα σοβαρά!

No comments: