Tuesday 18 October 2011

Στέφθηκε με επιτυχία...

...η επίσκεψη του Θεοφιλ. Επισκόπου Μεσαορίας στο Λονδίνο

Η θεοφιλής και φιλογενής Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Ηarrow και Περιχώρων (ΒΔ Λονδίνου) προσκάλεσε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο να επισκεφθεί την Κοινότητα, να λειτουργήσει στο νεόδμητο Ιερό Ναό της να συναντηθεί με τους μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου και να ομιλήσει σε Εκπαιδευτικό Συμπόσιο.


Η επίσκεψη του Θεοφιλεστάτου πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 14η Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 16η Οκτωβρίου τ.έ. Την πρώτη ημέρα ο Άγιος Μεσαορίας επισκέφθηκε το Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, όπου συναντήθηκε με πολλές δεκάδες ελληνόπουλων της Ομογένειας. Επισκέφθηκε τις Τάξεις του Κολεγίου, ομίλησε με τους Εκπαιδευτικούς, είχε διαπροσωπική επικοινωνία με τα παιδιά, δίνοντάς τους πολλές και χρήσιμες συμβουλές και φιλοξενήθηκε στους σχολικούς χώρους από τον Διευθυντή Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δρα. Σεραφείμ Κυριακίδη και μέλη της Σχολικής Επιτροπής. Κατόπιν, προέστη στη σύναξη όλων των παιδιών του Κολεγίου, προσευχήθηκε μαζί με τα παιδιά και έψαλλε τον εθνικό ύμνο μαζί τους. Τους ομίλησε δε με εξαιρετική ευγένεια, λεπτότητα και σαφήνεια, ερμηνεύοντάς τους την αξία και σημασία της μάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και της Ορθόδοξης πίστης και των θρησκευτικών εθίμων της φυλής μας. Η μεταδοτικότητα και η πρόσληψη των μηνυμάτων του Θεοφιλεστάτου ήταν απολύτως φανερή στα αγνά πρόσωπα των μαθητών, με τους οποίους μοιράσθηκε την αγάπη και την εμπειρία του από την Ελληνική Εκπαίδευση, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε επιτυχώς επί σειρά ετών. Η επίσκεψη αυτή του Αγίου Μεσαορίας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη και την ψυχή της ελπιδοφόρας μαθητιώσας νεολαίας της Ομογένειας του ΒΔ Λονδίνου.


Το Σάββατο το βράδυ ο Θεοφιλέστατος παρέστη και απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στην εορταστική εκδήλωση, με τίτλο «Χορός του Λεμονιού», που διοργάνωσε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο Βορ. Λονδίνου ο Σύνδεσμος Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Ην. Βασιλείου.


Το πρωΐ της Κυριακής ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε στον περικαλλή νεόδμητο Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου. Ομίλησε δε εμπνευσμένα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της Ορθόδοξης Χριστιανικής ταυτότητας και υπογραμμίζοντας την αξία της σταθερής και αταλάντευτης συμμετοχής των Ομογενών στη λειτουργική και κοινωνική ζωή της τοπικής Ενορίας και Κοινότητας. Ο Άγιος Μεσαορίας, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, μετέφερε προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα τις ευχές και την ευλογία του Μακαριωτάτου και απηύθυνε πρόσκληση προς όλους να επισκέπτονται τακτικά το νησί των Αγίων, την εσταυρωμένη μεγαλόνησο Κύπρο. Ο Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Θεοφιλέστατο. Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκος Χατζηστεφάνου επέδωσε στον Θεοφιλέστατο και στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παντελή Δημοσθένους αναμνηστικές πλακέτες.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε Επιχορηγημένη Πεζοπορία (3 μιλ. / 5 χλμ.), επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο Θεοφιλέστατος. Στην Πεζοπορία συμμετείχαν 70 περίπου άτομα. Τα μισά από αυτά ήταν μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος. Αποκλειστικός σκοπός της Πεζοπορίας ήταν η οικονομική υποστήριξη του εράνου της εκκλησίας. Την Πεζοπορία οργάνωσαν οι εξής ευγενικές κυρίες της Κοινότητας: Μαίρη Νικολάου, Μαίρη Παπαπαύλου, Μάρθα Κωνσταντίνου και Τζίνα Παναγή. Το συνολικό ποσό που συνελέγη ήταν £5800 (£2590 ήταν οι χορηγείες που συνέλεξε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας). Ο Κτήτωρ της νέας εκκλησίας ευπατρίδης κ. Πανίκος Ηροδότου, συμμετείχε κι αυτός στην Πεζοπορία και προσέφερε εξ ιδίων το ποσό των £500.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος οργάνωσε στο νέο Κοινοτικό, Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό της Κέντρο το 17ο Ετήσιο Πνευματικό Συμπόσιο, με Γενικό Θέμα: «Η Ελληνική Παιδεία στη σύγχρονη εποχή».


Οι ομιλητές και τα θέματά τους είχαν ως εξής:

- Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με θέμα: «Η διαχρονική ποιμαντική της Εκκλησίας στην Εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην εποχή των πολυμέσων και του διαδικτύου». Ο Άγιος Μεσαορίας με τον μεστότατο λόγο του, που ήταν πλήρης παραδειγμάτων από τη ζωή της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης διαχρονικά, προσέφερε πολύ τροφή για τη σκέψη των ακροατών. Με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη μετέφερε τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά και της προσωπικής του εμπειρίας γύρω από το θέμα του, και πρότεινε τρόπους δράσης για την επιτυχέστερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από τους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων μας.


- Ο κ. Σάββας Παυλίδης (Επιθεωρητής - Προϊστάμενος ΚΕΑ), με θέμα: «Η Ελληνική Παροικιακή Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη, επιτεύγματα, ελλείψεις, σημερινή πραγματικότητα, προβληματισμοί, προοπτική. Η εμπειρία του Συμβούλου Εκπαίδευσης της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας». Ο κ. Παυλίδης, με την τεράστια πείρα του στον εξαιρετικής σημασίας χώρο της Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε με αδρές γραμμές τη σημερινή πραγματικότητα και προσέφερε ιδέες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των Ελληνικών Σχολείων στο μέλλον.


- Η κα. Νίκη Ανδρέου (Εκπαιδευτικός ΚΕΑ), με θέμα: «Το υλικό του προγράμματος “Παιδεία Ομογενών”».


Το Συμπόσιο, το οποίο παρακολούθησαν δεκάδες Ομογενών, μεταξύ αυτών και αρκετοί Εκπαιδευτικοί, συντόνισε με επιτυχία ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης.


Τους ομιλητές και προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους. Ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας προσέφερε στους 3 ομιλητές στο τέλος του Συμποσίου αναμνηστικά δώρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο, που προσφέρθηκε γενναιόδωρα από τη διοργανώτρια Κοινότητα στην Κοινοτική Αίθουσα.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: