Tuesday 13 September 2011

Αεροταχυδρομείο

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία αναφορικά με το αεροταχυδρομείο. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως η μεταφορά επιστολών δι’ αέρος ξεκίνησε στα 1870, την εποχή που πολιορκούνταν το Παρίσι στη διάρκεια του Φρανκο-Πρωσσικού Πολέμου. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί αερόστατο. Αργότερα, το 1903, οι Αδελφοί Wright έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία οργανωμένης αερομεταφοράς ταχυδρομείου. Τον Φεβρουάριο του 1911 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά ταχυδρομικού υλικού με αεροπλάνο στο Allahabad της Ινδίας.


Στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου (1911) οι Άγγλοι κατέκτησαν άλλη μια ιστορική πρωτιά, στον τομέα της αερομεταφοράς, με την μεταφορά ταχυδρομικού σάκου, σε προκανονισμένη πτήση, μεταξύ Hendon Δυτικού Λονδίνου και Windsor, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Άγγλου μονάρχη. Αυτή ήταν η πρώτη Υπηρεσία Αεροταχυδρομείου, σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία δημιουργήθηκε ως μέρος των εορτασμών για την ενθρόνιση του Βασιλέα Γεωργίου του Ε΄. Αυτή την επέτειο τιμούν τα Αγγλικά Βασιλικά Ταχυδρομεία με την έκδοση της τελευταίας σειράς γραμματοσήμων.


Σε ένα πιο προσωπικό τόνο, θα ήθελα να πω ότι η αερομεταφορά αυτή, η οποία τιμάται από τα εδώ παρουσιαζόμενα γραμματόσημα, έγινε στην περιοχή όπου ζούμε και δραστηριοποιούμεθα. Το πρωτοπόρο αυτό αεροπλάνο πέρασε κατ’ ουσίαν πάνω από το σπίτι μας στο Harrow (του ΒΔ Λονδίνου), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο συνοδευτικό έντυπο του φακέλου πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Σίγουρα εννοούσατε 'Γαλλοπρωσικού πολέμου', πάτερ. Μπορείτε να διαγράψετε το σχόλιο. Χαιρετίσματα σε όλους στο σπίτι.
Πιθανώς θα επικοινωνήσει μαζί σας μια φίλη που βρίσκεται στο Λονδίνο αυτές τις μέρες.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Απλά, μετέφρασα αυτό: «As early as 1870 in the Siege of Paris in the Franco-Prussian War, balloon mail was used at a rate of 20 centimes per letter», που το βρήκα εδώ: http://postalheritage.org.uk/page/aerial

Αντιχαιρετώ εγκάρδια.