Friday 5 August 2011

Ο Μ. Αλέξανδρος στην Οξφόρδη

Έναν υψηλό επισκέπτη έχει η μεγαλόσχημη πόλη της Οξφόρδης το τελευταίο διάστημα. Είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας με την συνοδεία του. Αναφερόμαστε φυσικά στην ιστορική έκθεση του Μουσείου Ashmolean, με τον τίτλο: «Από τον Ηρακλή στον Μεγ. Αλέξανδρο», η οποία ξεκίνησε την 7η Απριλίου 2011 και ολοκληρώνεται την 29η Αυγούστου 2011.




Στην έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται σ’ ένα ιστορικό μουσείο της Αγγλίας, παρουσιάζονται περισσότερα από 500 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Αυτά είναι αντικείμενα που ήλθαν στο φως κατά τις πρόσφατες ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στις Αιγές.



Μέσα από την έκθεση αυτή παρουσιάζεται το γενεαλογικό δένδρο των Μακεδόνων βασιλέων, το οποίο αποδεικνύει ότι ήταν στην καταγωγή Αργείοι, Τημενίδες από το Άργος της Πελοποννήσου, απόγονοι δηλαδή του Ηρακλή, μια και ο Τήμενος ήταν βασιλιάς του Άργους που καταγόταν από τον Ηρακλή, γιο του Δία.



Αυτοί οι Τημενίδες ήταν κατ’ ουσίαν η οικογένεια του σπουδαίου Έλληνα Μακεδόνα βασιλιά Αλέξανδρου του Μεγάλου.



Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.



Ανάμεσα στους υποστηρικτές της έκθεσης είναι και οι παρακάτω: Aegean Airlines, Mr. & Mrs. Nicholas Egon, EOT, The Hellenic Centre, The Hellenic Foundation και The AG Leventis Foundation.



ΠΕΡΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Στην παλιά εποχή
ήταν οι λωτοί,
σήμερα είναι το νερό
.....του Τάμεση.

Φαντάζεσθε
να θέλει να μείνει
μόνιμα στην Οξφόρδη
ο Αλέξανδρος!

Πάντως εμάς
δεν θα μας πείραζε
καθόλου!

..........Τ.Β.

No comments: