Tuesday 3 May 2011

Ο Κήπος Savill

H Άνοιξη είναι φέτος πανέμορφη στην Αγγλία. Αυτό δεν μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πουθενά καλύτερα από έναν ωραίο και φροντισμένο κήπο.



Ένας πολύ όμορφος κήπος είναι ο ονομαστός βασιλικός Κήπος Savill, ο οποίος ανήκει στα κτήματα του Αγγλικού Στέμματος και συνορεύει με την βασιλική πόλη του Windsor, όπου βρίσκεται το εξοχικό παλάτι της Βασίλισσας της Αγγλίας.




Επίσης, δίπλα από τον εν λόγω Κήπο βρίσκεται και η ονομαστή λίμνη Virginia Waters, στην οποία έχω κάνει αφιερώματα παλαιότερα.





Τον Savill είχαμε περιηγηθεί πριν από αρκετά χρόνια. Στην πρόσφατη όμως επίσκεψή μας είδαμε μια τελείως άλλη ανακαινισμένη μορφή.




Η σημερινή του εικόνα είναι εξαιρετική. Αν μάλιστα έχει και καλό καιρό μπορεί κανείς να περπατήσει νωχελικά, να κάνει πικνίκ, να παίξει, να φωτογραφίσει τα εξαίρετα λουλούδια, τα ρυάκια, τα αιωνόβια δένδρα, τα πετούμενα πουλιά και τόσα άλλα.





Βέβαια η όλη οργάνωση είναι παραδειγματική και οπωσδήποτε αντιπροσωπευτική του αγγλικού τρόπου ζωής. Άνετο πάρκινγκ, εστιατόρια με αγγλικά παραδοσιακά φαγητά και αναψυκτικά, καφετέριες, μαγαζάκια με διάφορα αντικείμενα και λουλούδια προς πώληση και πάνω απ’όλα καταπληκτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το έμπειρο και ευγενέστατο προσωπικό.



Εκείνο βέβαια που κάνει τον επισκέπτη να μένει με το στόμα ανοιχτό είναι η ποικιλία και τα απερίγραπτα χρώματα των λουλουδιών. Τουλίπες, κρίνοι, μαγνόλιες, υάκινθοι, νάρκισσοι, ροδόδενδρα και τόσα άλλα, τα περισσότερα με ελληνικά ονόματα.





Το νερό, στις διάφορες μορφές του, όπως ποταμάκια, ρυάκια, λιμνούλες κ.ά., είναι βασικό στοιχείο ενός κήπου και φυσικά δεν απουσιάζει από τον Savill.





Για την ιστορία αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι ο Κήπος Savill δημιουργήθηκε στα 1930 από τον Sir Eric Savill. Από την αρχή μέχρι σήμερα απολαμβάνει της προστασίας και κηδεμονίας του Αγγλικού Στέμματος. Στην αρχή του ήταν δάσος με διάφορα δένδρα, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή με πολλά λουλούδια και διάφορα φυτά.





Ο Harvey Stephens, Αρχικηπουρός του εν λόγω Κήπου, αναφέρει χαρακτηριστικά: With the temperature and light levels increasing, March is the ideal month to re-pot young plants. The winter dogwoods can be cut back almost to the ground. This will encourage vigorous new growth through the growing season and provide lots of colour next winter. During April, I would recommend you begin to stake some of the more vigorous herbaceous plants in your garden. We use young birch branches on the grand Herbaceous Borders.

No comments: