Saturday 9 April 2011

Ο Παπαδιαμάντης στο Λονδίνο

Η τρέχουσα χρονιά είναι ως γνωστό επετειακή. Τιμούμε φέτος τα 160 χρόνια από τη γέννηση (4 Μαρτίου 1851) και τα 100 χρόνια από το θάνατο (3 Ιανουαρίου 1911) του Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αυτή η διπλή επέτειος μας θυμίζει πολλά και πλούσια, πράγματα και συναισθήματα, έτσι όπως τα παρουσιάζει μέσα από τα εμπνευσμένα γραφόμενά του ο σπουδαίος αυτός δημιουργός, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά πως «το επ’ εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω δεν θα παύω πάντοτε... να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά έθιμα».


Η επέτειος αυτή, αλλά και το πρόσωπο και το έργο του Παπαδιαμάντη, δεν εορτάζονται μόνο στην Πατρίδα, μα και στην Ομογένεια, όπου υπάρχουν Έλληνες Ορθόδοξοι, που επιθυμούν τα κρατούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις.


Έτσι, κι εδώ στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 Απριλίου 2011, από τις 7.30 μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (16-18 Paddington Street, Marylebone, London W1U 5AS), μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, κατά την οποία θα παρουσιασθεί με λόγο και μουσική (Βυζαντινή και Παραδοσιακή) η «Παιδική Πασχαλιά» του Παπαδιαμάντη.


Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν το Γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α. Θυατείρων και Μ.Β., υπό την διεύθυνση του μουσικολογιώτατου Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου και τη χορηγεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του International Diplomatic Supplies Ltd.

No comments: