Sunday 3 April 2011

Ημέρα της Μητέρας στην Αγγλία

Σήμερα εορτάζεται στην Αγγλία η Ημέρα της Μητέρας. Στη Μεγ. Βρετανία την αποκαλούν Mothering Sunday, ενώ στις Η.Π.Α. την ονομάζουν Mother’s Day. Η διαφορά είναι βέβαια μικρή, αλλά οι Άγγλοι επιμένουν στη δική τους ορολογία.


Στην Αμερική η εορτή αυτή τιμάται κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ στην Αγγλία η εορτή είχε συνδεθεί από αιώνες με το χριστιανικό ημερολόγιο, κι έτσι εορτάζεται κατά την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών (της Δυτικο-Χριστιανικής Σαρακοστής βέβαια), η οποία ονομάζεται και «Refreshment Sunday» κι επίσης «Laetare Sunday».

Οι Χριστιανοί της Αγγλίας καθιέρωσαν την εορτή αυτή έχοντας στο νου τους ότι εορτάζουν και τιμούν βασικά την Παναγία και την Μητέρα Εκκλησία. Παλαιότερα, κατά την ημέρα αυτή οι άνθρωποι πήγαιναν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία σε μεγάλους Ναούς της περιοχής τους ή σε Καθεδρικούς Ναούς, τους οποίους θεωρούσαν ως «μητέρες εκκλησίες».

Σήμερα πάντως, οι κάτοικοι αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα και την εθνική κουλτούρα τους, τιμούν τη φυσική τους μητέρα. Της προσφέρουν λουλούδια, δώρα και ειλικρινείς αγαπητικές ευχές, όπως πραγματικά της αξίζουν.

No comments: