Thursday 3 March 2011

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός

Πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκα στην ιστορική πόλη της Κορίνθου. Περπατώντας στο κέντρο της όμορφα και σωστά ρυμοτομημένης πόλης βρέθηκα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, στον προαύλιο χώρο του οποίου βρίσκεται τοποθετημένο το ωραίο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Αντιβασιλέα Δαμασκηνού Παπανδρέου.

Ο Δαμασκηνός είναι μια ξεχωριστή μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο ρόλος του ήταν διττός, εκκλησιαστικός αλλά και πολιτικός. Προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην αγαπημένη Πατρίδα μας.

Σήμερα είναι η 120η επέτειος της γεννήσεώς του (3 Μαρτίου 1891). Του αξίζει, λοιπόν, έστω μια σύντομη αναφορά. Σπούδασε Θεολογία και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1922 εξελέγη Μητροπολίτης Κορίνθου. Το 1938 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και κατά κοινή ομολογία διαδραμάτισε ρόλο Εθνάρχη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Έτσι το 1944 ορκίστηκε Αντιβασιλέας. Έμεινε στην υπεύθυνη αυτή θέση μέχρι το 1946. Στις 20 Μαΐου 1949 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 59 ετών. Όλος ο Ελληνισμός τον πένθησε. Υπήρξε μια μεγάλη όντως προσωπικότητα.

No comments: