Sunday 6 February 2011

Η Αγνή Λάσκα και τα ψηφιδωτά

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πατρίδα είχα την ωραία ευκαιρία να γνωριστώ με ένα θαυμάσιο ζεύγος, την Αγνή Λάσκα και τον σύζυγό της Απόστολο Αναγνωστόπουλο, που ζει και εργάζεται στην ιστορική πόλη της Κορίνθου. Στην ανάρτηση αυτή θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην Αγνή Λάσκα, η οποία είναι μια σπουδαία καλλιτέχνις, αφοσιωμένη στην τέχνη του ψηφιδωτού.

Γεννήθηκε στην Κόρινθο. Σπούδασε την τέχνη του ψηφιδωτού - βιτρώ, μετάλλου και υφάσματος, την οποία και δίδαξε για δύο χρόνια. Κατόπιν διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και εργάστηκε για 25 χρόνια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων.

Από το 2000 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, εργάζεται κατασκευάζοντας ψηφιδωτά σε διάφορους Ναούς. Έργα της βρίσκονται κυρίως σε Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, σε διάφορες πόλεις και χωριά της Κορινθίας. Μερικά από τα έργα της, που απολαύσαμε στο εργαστήριό της, είναι και φορητά.

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι οπωσδήποτε πολύ γνωστή, χρησιμοποιούμενη από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, για επιδαπέδιες αλλά και εντοίχιες επιφάνειες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά, όχι όμως περισσότερο από την αγιογραφία, κυρίως λόγω του υψηλού της κόστους. Παραμένει όμως μια εντυπωσιακή τέχνη, ιδιαίτερα όταν ο καλλιτέχνης είναι έμπειρος και ταλαντούχος, όπως η Αγνή Λάσκα.

No comments: