Friday 14 January 2011

Ημερολόγιο αφιερωμένο στους ξενιτεμένους

Το φετινό Ημερολόγιο - Εορτολόγιο (τσέπης) που κυκλοφόρησε το Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό «Αγία Λυδία» είναι αφιερωμένο στον Απόδημο Ελληνισμό, «στην Ελληνική Ομογένεια, τους λαμπαδηφόρους της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκδότες.

Ο Πρόλογος του Εορτολογίου τιτλοφορείται: «Αδέλφια Έλληνες του Εξωτερικού». Σ’ αυτόν αναφέρονται τα εξής:

«Αδέλφια Έλληνες, που βρίσκεσθε διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο ολόκληρον, που αφήσατε τα ιερά μας εδάφη, την αγαπημένη μας Πατρίδα, την Ελλάδα, και το όμορφο χωριό σας, σας στέλνουμε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό. Σας σφίγγουμε δυνατά το χέρι και σας συγχαίρουμε γι’ αυτό που είσθε, γι’ αυτό που κάνετε στο Εξωτερικό. Για την υποδειγματική σας ζωή. Εσείς είσθε ακόμη μία Ελλάδα, η Ελλάδα του Εξωτερικού, που, όταν πήγατε και εγκατασταθήκατε εκεί, μεταφέρατε πολιτισμό και τιμήσατε το όνομα του Έλληνος. Η εντιμότητά σας, η εργατικότητά σας και η πολιτισμένη σας ζωή απέσπασε τον θαυμασμό και την εκτίμησι των λαών των χωρών που σας φιλοξενούν.

Αλλά θα ήταν αδικία, εάν δεν σας λέγαμε πως στην μητροπολιτική Ελλάδα ο λαός σας αγαπά γι’ αυτό που είσθε. Κρατήστε άσβεστη την φλόγα της αγάπης στην Πατρίδα μας και την Πίστι στον Χριστό, τις Παραδόσεις της φυλής μας, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνικού λαού. Σας θαυμάζουμε, γιατί δεν αλλοιωθήκατε, γιατί, όχι μόνον δεν χάσατε τα δύο βασικά στοιχεία της ταυτότητος, του Έλληνος και του Ορθόδοξου Χριστιανού, αλλά τα φυλάξατε βαθειά μέσα στην καρδιά σας και αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, που συνηθίσαμε να πιθηκίζουμε, να μιμούμεθα ό,τι ξενόφερτο και να περιφρονούμε τα δικά μας.

Αδέλφια μας, είμαστε κοντά σας. Και, βεβαίως, θέλουμε και περιμένουμε την επιστροφή σας στην μητέρα Ελλάδα. Η Πατρίδα μας διέρχεται σήμερα δύσκολες στιγμές. Εμείς τα παιδιά της θα την στηρίξουμε και θα δουλέψουμε όλοι μας να την κρατήσουμε όρθια, δυνατή, αγαπητή στους φίλους και ανυποχώρητη στους εχθρούς.

Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι οι πολιτιμότατοι θησαυροί μας, θησαυροί τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού δια μέσου των αιώνων».

Στην «Αγία Λυδία» αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια για την ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Εορτολογίου αυτού, και επιπρόσθετες ευχές για την ωραία και ιστορικά επιβεβλημένη αφιέρωση στον Απόδημο Ελληνισμό.

2 comments:

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Πάρα πολύ ωραίο. Ευχαριστούμε.

Anastasios said...

@ Παναγιώτης Τελεβάντος,

Όντως εξαιρετική έκδοση! Επισημαίνει δε την ενότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθώς και την καταλυτική συμβολή της Ορθοδοξίας στη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας!