Monday 10 January 2011

2011: Τα θέματα της χρονιάς

Όπως είναι γνωστό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) αφιερώνει κάθε νέα χρονιά σε κάποιο ή κάποια μεγάλα θέματα, με σκοπό να τα προβάλλει στη διάρκεια της χρονιάς και να ευαισθητοποιήσει την οικουμένη για τις ωφέλειες που προσφέρουν στους ανθρώπους.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε πέντε (5) μεγάλα θέματα:

1. Νεολαία
2. Δάση
3. Χημεία
4. Άτομα με Αφρικανική καταγωγή
5. Κτηνιατρική


Αναλυτικώτερα:


1. Το Διεθνές Έτος Νεολαίας ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2010 και πρόκειται να λήξει στις 11 Αυγούστου 2011. Το Έτος αυτό εστιάζει στην ενθάρρυνση του διαλόγου και τηςε κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών, των γενεών και των θρησκειών. Υπάρχουν περισσότεροι από 1.2 δισεκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών στον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το Διεθνές Έτος Νεολαίας αποτελεί μια ευκαιρία για να τονισθεί η συμβολή των νέων στην κοινωνία και να προωθηθεί η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή τους.


2. Το Διεθνές Έτος Δασών προσφέρει την ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τα δάση του πλανήτη και όσοι εξαρτώνται από αυτά, αλλά και να υπογραμμιστεί ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν οι άνθρωποι στη διαχείριση και συντήρηση των δασών αλλά και γενικώτερα στην αειφόρο ανάπτυξη. Το Διεθνές Έτος Δασών έχει στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη αξία των δασών, τα οποία προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους και κατοικία στη βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή τροφής, φαρμάκων, καθαρού αέρα και καθαρού νερού και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού παγκοσμίου κλίμακος και περιβάλλοντος.


3. Με το Διεθνές Έτος Χημείας δίνεται η δυνατότητα για παγκόσμιο εορτασμό για τα επιτεύγματα της χημείας και της συνεισφοράς της στην ευημερία της ανθρωπότητας. Κάτω από το ενιαίο θέμα «Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας», το Διεθνές έτος Χημείας θα προσφέρει μια σειρά από διαδραστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Το Έτος Χημείας έχει στόχο να εορτασθεί παντού, προσφέροντας ευκαιρίες για τη συμμετοχή του κοινού σε τοπικό,περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.


4. Το Διεθνές Έτος για τα Άτομα με Αφρικανική καταγωγή επιδιώκει την ενίσχυση των εθνικών δράσεων και της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας προς όφελος των ατόμων με Αφρικανική καταγωγή, με στόχο τον πλήρη σεβασμό των οικονομικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους, τη συμμετοχή και την ένταξή τους σε όλες τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές της ζωής. Επιδίωξη είναι επίσης η προώθηση μιας μεγαλύτερης γνώσης και σεβασμού της ποικίλης κληρονομιάς και πολιτισμού.



5. Το Παγκόσμιο Έτος Κτηνιατρικής επιδιώκει να προβάλει τα θέματα υγείας των ζώων, καθώς και τη σημασία του ρόλου του κτηνιάτρου για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και της καλής μεταχείρισης των ζώων. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 250 έτη από την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης Κτηνιατρικής Σχολής του κόσμου, η οποία ιδρύθηκε το 1761 στη Λυών της Γαλλίας από τον Γάλλο ευγενή Claude Bourgelat.

No comments: