Sunday 7 November 2010

8ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο

Ολοκληρώνεται σήμερα το 8ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Βόρειο Λονδίνο τις τελευταίες τρεις ημέρες και έχει μεγάλη οργανωτική επιτυχία.

Τις εργασίες παρακολουθούν εκατοντάδες Ομογενείς, καθώς και Άγγλοι Ορθόδοξοι, ως εκπρόσωποι των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής.

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, με πολλές και ποικίλες ομιλίες, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων των κληρικών και των Αρχόντων των Κοινοτήτων.

Το Συνέδριο έχει ευλογήσει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, o οποίος στο χαιρετισμό του -μεταξύ άλλων- αναφέρει και τα εξής:

«...Η σύγκλησις Κληρικολαϊκού Συνεδρίου αποτελεί πάντοτε σημαντικόν εκκλησιαστικόν γεγονός, διότι κατ’ αυτό πραγματοποιούνται συνήθως ενδιαφέρουσαι εισηγήσεις, σχετικαί συζητήσεις, ανταλλαγαί απόψεων, επωφελείς συνομιλίαι, απαρίτητοι αλληλογνωριμίαι και δίδονται γραμμαί πλεύσεως και κατευθύνσεως επ’ αγαθώ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας... Ευχόμεθα ολοψύχως, ολοκαρδίως, ολοθέρμως και πατρικώς εκ του φαεινού Φαναρίου, εν τω οποίω ταπεινώς διακονούμεν εν εγρηγόρσει, εν ανατάσει και εν καρτερία, ο Πατήρ των οικτιρμών και του ελέους, των φώτων και των χαρίτων να επιδαψιλεύη πλουσίαν την χάριν Του εφ’ υμάς, επί τους ευλαβείς κληρικούς και τους αγαπητούς λαϊκούς και κατά το Συνέδριον και εις τον άπαντα βίον υμών».

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος σε ομιλία του αφού έκανε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά στην ίδρυση και πορεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τόνισε με έμφαση πως:

«Το Συνέδριό μας είναι συνέδριο δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Δομήτορα πάντων των αγαθών, τον εν Τριάδι Θεόν, για όσα επραγματοποιήθησαν μέχρι σήμερα και εμείς τα απολαμβάνομεν εν κυρίω και τα βλέπομεν ενώπιόν μας. Γι’ αυτό με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον Θεό και στη χάρη Του, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, χωρίς ποτέ να αποκάμνωμεν και να δηλιάζομεν. Σοφά ελέγχθη ότι πολλά μπορούν να κάμουν οι λίγοι, οι πιστοί και οι αφοσιωμένοι εργάτες του καλού, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προβάλλονται μπροστά τους...

Κάνω τροχάδην αυτό το προσκυνηματικό - πνευματικό ταξίδι, επιστρέφοντας νοερά 88 χρόνια πίσω, τότε που ο πρώτος Ποιμενάρχης επάτησε το πόδι του σ’ αυτήν τη χώρα. Μετά δε πολλής υπομονής, σοφίας και βαθείας πίστης εργάστηκε για να οργανώσει την λαχούσαν σ’ αυτόν Επισκοπή. Κι εμείς συνεχίζουμε μέχρι τούτη την ώρα που μας αξίωσε ο Θεός να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτούς τους ιερούς χώρους που αποκτήσαμε πριν 40 χρόνια, για να προσευχηθούμε, να συνομιλήσουμε, να μοιραστούμε την κοινή φιλοξενία σαν τις αρχαίες αγάπες των αποστολικών χρόνων και να ευχαριστήσουμε από καρδίας τους κατά καιρούς Άρχοντες και λαό και να επιβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, και τον σεβασμό μας και την αγάπη μας προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Εκτός από τις ομιλίες, αλλά και τις διαπροσωπικές επικοινωνίες, που κι αυτές έχουν βέβαια την αξία τους, το Συνέδριο διανθίζουν με την παρουσία και συμμετοχή τους η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α. Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα, καθώς και η Oxford Philomusica υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Μάριου Παπαδόπουλου, και με έκτακτη συμμετοχή του Ηλία Κλωναρίδη.

No comments: