Friday 1 October 2010

O Ναός του Westminster

Ο Μοναστηριακός Ναός του Westminster, γνωστός ως «Westminster Abbey», αφιερωμένος στον Άγιο Πέτρο, υπάρχει στο κεντρικό Λονδίνο από τα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ., οπότε Βενεδικτίνοι μοναχοί άρχισαν να τελούν στο σημείο εκείνο καθημερινά τη χριστιανική λατρεία. Το εκκλησιαστικό σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν υφίστατο ακόμα.

Εκείνο βέβαια που έχει δώσει ιδιαίτερη αίγλη στο Ναό αυτό, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, δίπλα από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και το παγκοσμίου φήμης ρολόϊ Μπιγκ Μπεν, είναι το γεγονός ότι από το 1066 έχει λειτουργήσει ως Ναός ενθρονίσεων των βασιλέων της Αγγλίας, κι επίσης ότι μέσα σ’ αυτόν έχουν ενταφιασθεί (όπως είναι η δυτικο-χριστιανική παράδοση) 17 μονάρχες.

Ο σημερινός Ναός άρχισε να κτίζεται στο σημείο αυτό στα 1245 από τον Ερρίκο Γ΄. Είναι ένα από τα σημαντικώτερα γοτθικού ρυθμού κτήρια της Αγγλίας.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει επίσης ότι ο Ναός αυτός είναι κι ένα πραγματικό μουσείο, στο οποίο μπορεί να θαυμάσει πίνακες ζωγραφικής, βιτρώ, κεντήματα, πολύτιμα σκεύη και βέβαια ταφικά μνημεία (περίπου 600 τον αριθμό). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους χώρους του Ναού έχουν ενταφιασθεί 3000 άνθρωποι.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Westminster Abbey ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Πολλές χιλιάδες χριστιανών δε, συμμετέχουν τακτικά στις καθημερινές Αγγλικανικές Ακολουθίες.
.
Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης είναι του Δημήτρη Σαλαπάτα.

6 comments:

Anonymous said...

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ!!!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟς ΝΑΟς ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠ'ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΘΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΜΟΝΑΡΧΕς, Κ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Χ. ΔΑΡΒΙΝΟς, ΝΕΥΤΩΝΑς, ΝΤΙΚΕΝς, ΛΩΡΕΝς ΟΛΙΒΙΕ...

Δ - Μ.Δ.

Anastasios said...

@ Anonymous, 07:01,

Σε τέτοιους χώρους συνήθως δεν επιτρέπουν φωτογραφίες στο εσωτερικό. Ένας από τους λόγους είναι για να πωλούν τα βιβλία που εκδίδουν με την ιστορία του χώρου και φωτογραφίες δικές τους.

Απέξω βγάζεις φωτογραφίες ελεύθερα. Έτσι, προτίμησα να έχουμε δικές μας φωτογραφίες, έστω μόνο από την εξωτερική πλευρά, παρά να σκανάρω φωτογραφίες από το βιβλίο τους. Πάντως και εσωτερικά είναι εξίσου εντυπωσιακός Ναός.

Anastasios said...

@ Δ - Μ.Δ.,

Καλό μήνα!

Ενδιαφέροντα όσα αναφέρεις!

Σοφία said...

Είναι ένα από τα λίγα μνημεία του Λονδίνου που δεν έχω επισκευτεί ακόμα, αλλά πού θα μου πάει!!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Εννοείται ότι ο Ναός αυτός είναι "must". Μέσα από την περιήγηση σ' αυτόν κατανοούμε πολλά στοιχεία της αγγλικής ιστορίας.