Monday 4 October 2010

Πραγματικότητα


Για άλλη μια φορά ρίχνουμε μια ματιά στο μετρό του Λονδίνου. Σήμερα βλέπουμε ένα «αυτοκρατορικό» ρητό, μια κουβέντα που είχε πει ο λέοντας Ναπολέοντας: «A throne is only a bench covered in velvet» (Ο θρόνος είναι απλά ένα παγκάκι που έχει καλυφθεί με βελούδο).

Φαίνεται πως ο αυτοκράτορας είχε καθαρή ματιά και σκέψη και παρότι ο ίδιος αναπαυόταν με ευχαρίστηση στα... βελούδα, είχε γνώση του τι ακριβώς βρίσκεται από κάτω.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να τυφλωνόμαστε από κάποια πρόσκαιρη δόξα κι επιτυχία, και να χάνουμε έτσι θέα της πραγματικότητας, η οποία είναι συνήθως απλή και χωρίς περιττά στολίδια. Μακάρι όλοι οι άρχοντες των εθνών να είχαν ανάλογη καθαρή και διεισδυτική ματιά.

2 comments:

Σοφία said...

Από τη σειρά αυτή μου άρεσε ιδιαίτερα η αφίσα με τον Γκάντι και η ρήση: there's more to life than increasing its speed. Σοφά λόγια.

Anastasios said...

@ Σοφία,

Δεν ξέρω πόσα ρητά υπάρχουν στο μετρό. Ψάχνω συνεχώς. Από αυτά που μέχρι τώρα έχω παρουσιάσει εδώ μου αρέσει περισσότερο αυτό του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Ένγκελς: «Μια ουγκιά δράσης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεωρίας».