Tuesday 13 July 2010

Ένας Αγγλικανικός "Παρθενώνας"!

Ταξιδεύοντας πρόσφατα για ένα Συνέδριο στο Νότιο Λονδίνο με σταμάτησε το κόκκινο φανάρι σε κάποιο γεωγραφικό σημείο που δεν γνώριζα. Κοιτάζοντας δεξιά μου είδα αυτό το πανέμορφο κτήριο, με την αρχαιοπρεπή πρόσοψη, που θυμίζει Παρθενώνα. Αμέσως έβγαλα την φωτογραφική μου μηχανή και τράβηξα γρήγορα-γρήγορα μια φωτογραφία (είναι η πρώτη της παρούσας ανάρτησης). Όταν πέρασα από δίπλα του διάβασα στις σχετικές πινακίδες πως πρόκειται για τον Αγγλικανικό Ιερό Ναό του Αγ. Μάρκου της περιοχής Kennington.

Σε κάποια άλλη στιγμή, όταν βρήκα λίγο χρόνο, έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο κι ανακάλυψα την ιστοσελίδα της Ενορίας του Αγ. Μάρκου. Εκεί διάβασα την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του Ναού, που με μεγάλη συντομία έχει ως εξής: «Κτίσθηκε το 1824 και κόστισε £16.093. Την ίδια εποχή κτίσθηκαν στην περιοχή εκείνη άλλοι τρεις Ναοί, που ο καθένας έφερε το όνομα ενός από τους 4 Ευαγγελιστές. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέφερε πολλές ζημιές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Όπως λένε οι ιστορικοί του Ναού το μόνο που σώθηκε από το Ναό ήταν “η ελληνική πρόσοψη και οι κολώνες”. Πήρε πολλά χρόνια για να ξανακτισθεί. Άνοιξε και πάλι ως Ναός στα 1960 και λειτουργεί μέχρι σήμερα».

Τελικά, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα είναι όντως αθάνατο και μεταφέρει από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι τον 21ο αιώνα τις ιδέες, την τέχνη, τις προτάσεις για ζωή, τις οποίες προσφέρει απλόχερα και γενναιόδωρα προς ολόκληρη την οικουμένη, χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Αυτό ήταν πάντα κι αυτό συνεχίζει να είναι το ελληνικό πνεύμα!

2 comments:

P. Kapodistrias said...

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες! Καλημέρα!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Καλημέρα, από το συννεφιασμένο και φθινοπωρινό Λονδίνο!