Monday 17 May 2010

Έρση Λάγκε

Έγινα αποδέκτης δύο πολύτιμων βιβλίων της εξαίρετης λογοτέχνιδας και βραβευμένης με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Έρσης Λάγκε και σκέφθηκα να μοιρασθώ με όλους τη χαρά που μου προξένησε η πρωτότυπη δημιουργία της.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Σρι Λάνκα: Η Κεϋλάνη του Βούδα», είναι ένα οδοιπορικό, όχι μόνο γεωγραφικό αλλά και ψυχολογικό και συναισθηματικό, σε περιοχές της Άπω Ανατολής, όπου ο Βούδας είναι στο κέντρο της θρησκευτικής ευλάβειας των ανθρώπων. Οι Εκδόσεις «Περίπλους», που επιμελήθηκαν την έκδοση, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας συγγραφέας Έρση Λάγκε περιγράφει μέσα από ένα όχι τουριστικό, αλλά πνευματικό οδοιπορικό, την Σρι Λάνκα, την Κευλάνη του Βούδα. Η παλιά Κευλάνη του τσαγιού, το ξεροχώρι Νεκάμπο με 1500 κατοίκους και ένα μόνο ξενοδοχείο. Ο ναός του Ιερού δέντρου, που κάτω του ο Βούδας βρήκε τη φώτιση. Η Σιγκιρία , η πόλη στη ζούγκλα. Η Παλαναρούα , η πρωτεύουσα του 10ου αιώνα. Η Κάντυ, η πρωτεύουσα του δοντιού του Βούδα. Η Ανουρανταπούρα, που δεν είναι πια άγια πόλη. Δύο ταξίδια, δύο διαφορετικές απόψεις του ίδιου κόσμου. Στο πρώτο η συγγραφέας εκστασιάζεται μπροστά σε όλα αυτά τα προαιώνια μνημεία του Βουδισμού. Στο δεύτερο ταξίδι η μαγεία χάνεται. Έχει υπεισέλθει η πολιτική. Εξονυχιστικές σωματικές έρευνες, αναχώματα στους δρόμους, απαγορεύσεις από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. «Ποτέ να μη ξανασυναντά κανείς κάτι που βαθιά τον συγκίνησε και το αγάπησε», είχε πει ο Βούδας.

Το άλλο βιβλίο, μια διαφορετική αίσθηση γραφής από το προηγούμενο, είναι η ποιητική συλλογή με τον μονολεκτικό τίτλο «Χαλκός», από τη σειρά «Ελληνίδες Ποιήτριες 9», των Εκδόσεων «Φιλιππότη». Ένας γνήσιος λεκτικός θησαυρός εκτείνεται στις 47 σελίδες του βιβλίου αυτού. Η ύλη ισορροπημένα διαταγμένη σε τρια μέρη: Τα σεληνιακά, Τα θεϊκά, Τ’ ανθρώπινα. Η ουσία των πραγμάτων, άϋλων και υλικών, προσφέρεται απλόχερα από τη δημιουργό, ως «μετάγγιση ζωής» (σ. 33). Και για του λόγου το αληθές:


Μεταξύ Θεών

Αμπελώνες κυμάτων τα πέλαγα
ως τα περνά πανάρχαιος άνεμος.

- Πως είναι δυνατόν μες στο νερό
από δίψα
να πεθαίνει το ψάρι;
είπα.

Αυτός κρεμασμένος χωρίς καρφιά
σιωπηλή υλοποίηση
σε μυρουδιά λοΐζας.

Το σκηνικό
φαντασία υποτροπής Θεϊκής
Δημιουργία
στις διαστάσεις των αναλογιών μου.
Η χαρά παραπατήματα Παραδείσου
με μάτια ζώου προγονικά.

Μολυσμένη με Λόγο εγώ
απ’ τη γενιά των Θεών
Θεϊκά προσπαθώ
να λαλήσω.

Ενσάρκωση

Απομιμήσεις ήλιων το χώμα.
Το εγώ στ’ αντικείμενα περιέχεται.

Ποιανού το πρόσωπο;
Άνεμος φούσκωνε πανί
σ’ άγνωστα πέλαγα.

Λαίλαπες με τριγυρίζουν
ροδίζοντας μεταγενέστερες δύσεις.
Αιμάτινες οι εικόνες των πρόσγειων.

Ποιός αντιφέγγει το πρόγονο
κεφάλι μου
ολάνοιχτο όπως κάλυκας
ολόφωτο όπως κυκλική αστραπή
ολοστόλιστο όπως χείλια
που αγαπάνε;

Υψώνομαι,
ότι υπήρξα άνθρωπος
κι ανθρώπινα
πόνεσα.

Τα βιογραφικά της: H Έρση Λάγκε γεννήθηκε στην Aθήνα, από μητέρα Zακυνθινή και πατέρα Mυτιληνιό. Σπούδασε ζωγραφική στη Mαγεντία και στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Παντρεύτηκε και αργότερα χώρισε από το βυζαντινολόγο Ρ. Λάγκε με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Στα γράμματα εμφανίζεται το 1972, με την ποιητική συλλογή "Σπάλαθρα". Έχει γράψει 3 μυθιστορήματα, 7 συλλογές διηγημάτων, 5 βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, 5 ποιητικές συλλογές και 5 μεταφράσεις από τα γερμανικά. Έχει τιμηθεί με το "Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας", το "Βραβείο Λουντέμη" και το "Βραβείο Ποίησης" στο Μιλάνο. Tο έργο της έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

No comments: