Sunday 9 May 2010

"Μουσικόν Ανθολόγιον"

Ένας καινούργιος και ιδιαίτερα επιμελημένος ψηφιακός δίσκος (CD) ήλθε πρόσφατα να προστεθεί στην δισκογραφία της βυζαντινής και εκκλησιαστικής μουσικής. Είναι έργο της καλλιτεχνικής προσπάθειας και των πνευματικών κόπων ενός εκλεκτού τέκνου της Ομογένειας του Λονδίνου, του Αλέξανδρου Προκοπίου, Πρωτοψάλτου στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.

Η γνωριμία μου με τον Αλέξανδρο πάει αρκετά πίσω στο χρόνο. Με τον πατέρα του Δρα. Παναγιώτη Προκοπίου συνεργαζόμαστε στην Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, όπου ψάλλει ως Λαμπαδάριος και διακονεί ως Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου. Έτσι, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Αλέξανδρο από μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, τότε δηλαδή που ξεκινούσε τη μαθητεία του στην Παραδοσιακή μας Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία. Η πρόοδός του μάλιστα ήταν κατακόρυφη και αλματώδης, έτσι ώστε έφτασε να εντυπωσιάζει πάντα τους δασκάλους και τους ακροατές του.

Τα ταξίδια του στη Βασιλεύουσα και η συναναστροφή του με σπουδαίους και έμπειρους Ιεροψάλτες, αλλά και ανώτερους Κληρικούς της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, όπως επίσης η αφοσίωση και η πιστότητά του στις παραδοσιακές μουσικές αρχές, αλλά και η μαθητεία του κοντά σε άξιους Κληρικούς και Βυζαντινούς Μουσικούς στην εν Λονδίνω φιλογενή Ομογένειά μας, συνέδραμαν στην αναβάθμιση του έμφυτου ταλέντου του και συνέβαλαν στην καλλιέργεια της μουσικής αλλά και της πνευματικής του ταυτότητας.

Ο ίδιος ο κ. Αλέξανδρος Προκοπίου δήλωσε χαρακτηριστικά και κατ’ αποκλειστικότητα:

Η Βυζαντινή, Εκκλησιαστική Μουσική αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της παραδόσεως της Ορθοδόξου Χριστιανικής λατρείας. Ελκύει την προσευχή στον πιστό, «Λύει τα δεσμά» με τον κόσμο και ενώνει τον άνθρωπο με τα θεία και οι πιστοί παίρνουν ανάπαυση από τα πάθη τους. «Πάσαν την βιωτικήν αποθώμεθα μέριμναν» ψάλλουμε στον Χερουβικό Ύμνο κάθε Θείας Λειτουργίας.

Μετά από πολλών παρακλήσεων από συναδέλφων, συγγενών ακόμα και μαθητών της σχολής βυζαντινής μουσικής, προχώρησα στην έκδοση αυτού του ψηφιακού δίσκου, αποτελουμένου από είκοσι ακούσματα του Όλου Ενιαυτού, δηλαδή από τις μεγαλύτερες περιόδους-εορτές του Εκκλησιαστικού έτους: Χριστουγέννων, Θεοφανείων, Μ. Τεσσαρακοστής, Μ. Εβδομάδος, Πάσχα, Πεντηκοστής, καθώς και τριών γενικοτέρων ύμνων.

Το έργο αυτό μαγνητοφωνήθηκε στον Ι. Ν. Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στο Λονδίνο και στο σημείο αυτό θα ήθελα προ πάντων να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ιερατικώς προϊστάμενο του ναού αυτού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωσήφ Παλιούρα. Ο π. Ιωσήφ είναι ο διευθυντής της σχολής βυζαντινής μουσικής της ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας τα τελευταία 23 χρόνια, και πρώτος μου μουσικοδιδάσκαλος για τα μερόνυκτα που εξόδευσε μαζί μου συμβουλεύοντάς με και ρυθμίζοντας τον ήχο με την πείρα του.

Ευχαριστίες επίσης οφείλονται σε όσους άλλους – ανωνύμους και μη – που βοήθησαν με το δικό τους τρόπο στο έργο αυτό, για παραδειγμα το τυπογραφικό γραφείο St Paul’s Press., για την τεχνική τους εξυπηρέτηση

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ αξίζει και προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και τον σεβαστό μας ποιμενάρχη Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο για τους προλόγους των στο εσώφυλλο του έργου αυτού.

Ο νέος και ελπιδοφόρος αυτός Ιεροψάλτης μας είχε στην προσπάθειά του αυτή την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος του έγραψε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η ιερά βυζαντινή ψαλμωδία τέρπει τας ακοάς των πιστών, κατανύσσει τας ψυχάς, αναβιβάζει υψηλά τας καρδίας των φιλομούσων, φιλοτέχνων και φιλοθέων ανθρώπων. ...επιδοκιμάζοντες το «Μουσικόν Ανθολόγιον», επευχόμεθα όπως ο Κύριος, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, χαρίζηται τη υμετέρα Μουσικολογιότητι πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματα και την ανταπόδοσιν του κόπου και του μόχθου αυτής. Επί δε τούτοις, απονέμοντες την πατρικήν και Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, επικαλούμεθα επ’ αυτήν και τους συνεργάτες υμών την χάριν και το πλούσιον έλεος του Παναγάθου Θεού ημών.

Είχε βέβαια και την ευχή του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου, ο οποίος προλόγισε τον ψηφιακό αυτό δίσκο με τις εξής σκέψεις:

Θέλω πρώτα να σας συγχαρώ θερμά για την σκέψη και την πρωτοβουλία σας αυτή και συνάμα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ωραία και ιερή αυτή προσπάθειά σας. Η καλλιέργεια της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής και ψαλμωδίας και η προβολή της εκκλησιαστικής μας υμνωδίας αποτελεί ιεράν και ταυτόχρονα κοινήν υπόθεση για όλους μας. Επίσης η ψαλμωδία αποτελεί και προσωπική χαρά και ευθυμία, είναι μια υπαρξιακή σχέση και συνομιλία με τον εν Τριάδι δεδοξασμένον Θεό, εις το όνομα του οποίου οι πιστοί εναποθέτουμε τον εαυτό μας. Σας συγχαίρω και πάλιν από καρδίας για την προσφοράν σας αυτή, προσεύχομαι όπως ο Θεάνθρωπος Χριστός ευλογήσει τους κόπους σας, και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Χριστώ αγάπης.



Αξίζει οπωσδήποτε να αναφέρουμε, όσον αφορά το περιεχόμενο του δίσκου πως διαιρείται σε 5 μέρη. Στο πρώτο μέρος με τον τίτλο «Γενικοί ύμνοι» έχουν περιληφθεί το «Αγαπήσω Σε» Ιακώβου Πρωτοψάλτου, το Γ’ Εωθινό «Της Μαγδαληνής Μαρίας» και η αργή Δοξολογία του Γεωργίου Βιολάκη. Στο δεύτερο μέρος βρίσκουμε δύο Χριστουγεννιάτικους ύμνους, στο τρίτο ακούμε τρεις ύμνους των Θεοφανείων. Στο επόμενο μέρος απολαμβάνουμε οκτώ ύμνους που καλύπτουν τις περιόδους του Τριωδίου, της Μεγ. Εβδομάδος και του Πάσχα, ενώ στο πέμπτο και τελευταίο μέρος τέρπεται η ακοή μας από την υπέροχη ψαλμωδία των αργών καταβασιών της Αναλήψεως και τριών ύμνων της Πεντηκοστής.

Σ’ εμάς απομένει να ευχηθούμε από μέσης καρδίας ο δίσκος αυτός να είναι καλοτάξιδος και να έχει μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος ο δημιουργός του δε, Αλέξανδρος Προκοπίου, να συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον και αγάπη το σπουδαίο έργο στο οποίο παιδιόθεν εισήλθε και να εκπληρώσει τα όνειρα τα δικά του και των δικών του προς δόξαν Θεού και προς πνευματική ωφέλεια των θεοφιλών ακροατών του ωραίου και εύηχου αυτού δίσκου.

π. Α.Δ.Σ.

3 comments:

iliana said...

Συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο! Τέτοιες προσπάθειες έχει ανάγκη τόσο η Ομογένεια του Ην. Βασιλείου όσο και σύμπασα η φιλόμουσος Ορθοδοξία!

Anastasios said...

@ iliana,

Συμφωνώ και επαυξάνω!

P. Kapodistrias said...

Συγχαρητήρια! Πάντα ανώτερα!