Monday 3 May 2010

Ημέρα του Μαΐου

Έτσι ονομάζεται στην Αγγλία η Πρωτομαγιά, ο εορτασμός της οποίας μεταφέρεται στην πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Σήμερα, δηλαδή, είναι αργία στην Αγγλία. Είναι η εποχή του χρόνου που αρχίζει να καλλιτερεύει ο καιρός, ενώ ανθίζουν τα λουλούδια και τα δένδρα. Είναι ακόμα η εποχή που οι άνθρωποι γιορτάζουν τον ερχομό του θέρους, με διάφορα έθιμα που αποτελούν εκφράσεις της χαράς και της ελπίδας, μετά από έναν μακρύ χειμώνα. Αν και το θέρος επίσημα αρχίζει τον Ιούνιο, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι σηματοδοτεί την έναρξή του.

Κατά παράδοση η αγγλική Ημέρα του Μαγιού γιορτάζεται με χορούς, ιδιαίτερα με τον χορό «γαϊτανάκι», καθώς και με το στεφάνωμα της Βασίλισσας του Μαΐου. Οι εορτασμοί της παρούσας ημέρας έχουν την καταγωγή τους στην ρωμαϊκή Εορτή της Flora, θεάς των λουλουδιών και της άνοιξης, η οποία θεωρούνταν η πρώτη εορτή του καλοκαιριού. Εορτάζονταν κάθε χρόνο από την 28η Απριλίου μέχρι την 3η Μαΐου.

Ο μήνας Μάϊος στην Βρετανία περιέχει αρκετές παραδόσεις και εορτασμούς. Για να βολεύει τον πολύ κόσμο οι περισσότεροι εορτασμοί έχουν μεταφερθεί, από το 1978, στην Ημέρα του Μαΐου, που εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του μήνα. Αυτή η ημέρα είναι αργία για όλα τα Σχολεία και τις Υπηρεσίες.

2 comments:

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.--ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ-

Anastasios said...

@ Χριστιανή,

Οι αργίες στην Αγγλία και την Ουαλία είναι 8 ημέρες. Αυτές είναι:

Πρωτοχρονιά, Μεγ. Παρασκευή (Δυτικών), Δευτέρα του Πάσχα (Δυτικών), Ημέρα Μαΐου (πρώτη Δευτέρα του Μαΐου), Ημέρα της Άνοιξης (τελευταία Δευτέρα του Μαΐου), Ημέρα του Καλοκαιριού (τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου), Χριστούγεννα (ανήμερα) και η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων (Boxing Day).