Sunday 24 January 2010

Πανομογενειακός Έρανος


Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε στον καταστροφικό σεισμό που συνέβη πρόσφατα στην Αϊτή και στον απύθμενο πόνο και τις βαθειές πληγές που προξένησε. Σήμερα δημοσιεύουμε εδώ την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, μέσω της οποίας καλούμαστε σε Πανομογενειακό Έρανο υπέρ του ιερού σκοπού της οικονομικής συνδρομής των εν ανάγκη ευρισκομένων αδελφών μας στη μακρινή αυτή αλλά φιλική μας χώρα.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

"Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται" Ματθαίος κεφ. Ε, 7

Θα είστε ασφαλώς όλοι και όλες σας ενήμεροι για την τρομερή τραγωδία που έπληξε την Χώρα της Αϊτής (Haiti) την περασμένη εβδομάδα: Ο φονικός σεισμός έχει αφήσει πίσω του πέραν των διακοσίων χιλιάδων νεκρών, ενώ ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί, με αποτέλεσμα να παραμείνουν άστεγοι και πληγωμένοι πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδων συνανθρώπων μας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Οι Κυβερνήσεις, η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα λοιπά Μέσα Επικοινωνίας κάνουν θερμή έκκληση στα συναισθήματα όλων μας για να συνδράμουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι εν ριπή οφθαλμού έχασαν όχι μόνο πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα, αλλά τα πάντα. Γι’ αυτό και έχουν άμεση ανάγκη της δικής μας στοργής και έμπρακτης αγάπης.

Απευθύνουμε, λοιπόν, την παρούσα με την θερμή παράκληση όπως όλοι και όλες σας συμβάλετε οικονομικά ώστε να βοηθήσετε, ο καθένας και η κάθε μια, ανάλογα με τις δυνάμεις σας, στην ανακούφιση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων.

Συμβουλεύουμε, λοιπόν, πατρικά όπως περιφερθεί ειδικός δίσκος τις επόμενες δύο Κυριακές, 24 και 31 Ιανουαρίου, και σας παροτρύνουμε θερμά να είστε, όσο γίνεται, πιο γενναιόδωροι. Οι Ιερείς από Άμβωνος να καλέσουν τους πιστούς εις προσευχή και βοήθεια έμπρακτον για τους κατοίκους αυτής της μακρινής χώρας που σήμερα τόσο σκληρά δοκιμάζεται με τον σεισμό. Οι δε εισπράξεις να αποσταλούν αμέσως στην Αρχιεπισκοπή κι εμείς θα τις διαβιβάσουμε στους υπεύθυνους φορείς που έχουν αναλάβει την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό πονεμένων κατοίκων της Αϊτής. Είναι περιττό να επαναλάβουμε σε τούτο το γράμμα, ότι εκείνος που ελεεί και βοηθά τους φτωχούς και εμπερίστατους αδελφούς μας "τους πλησίον μας", όπως λέει ο Χριστός, ελεεί τον ίδιο τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό. Και ακόμη ότι εκείνος που προσφέρει από τα αγαθά του για τους άλλους θα καλύψει πλήθος αμαρτιών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Ευχόμενοι δε σ’ εσάς και τους Συνεργάτες σας υγεία και την επιστασία του Αγίου Θεού στα έργα σας, διατελούμε μετά πολλής εν Κυρίω αγάπης και θερμών ευχών.

No comments: