Friday 15 January 2010

Έκθεση στην Πόλη

Έλαβα κατευθείαν από την Βασιλεύουσα προσωπική Πρόσκληση για την επικείμενη Έκθεση Φωτογραφίας και το σχετικό Δελτίο Τύπου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη. Είναι τιμή μου να τα μοιρασθώ με τους φίλους συνιστολόγους.

Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες
στην Κωνσταντινούπολη
πριν από την περίοδο του Τανζιμάτ

Η νέα έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα εγκαινιασθεί από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 18 Ιανουαρίου (19.00), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (İstiklal cad. No 60), είναι αφιερωμένη στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Βασιλεύουσας, που λειτουργήθηκαν στα οθωμανικά χρόνια και ανάγονται στους αιώνες πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ (19ος αι.).

Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από το σύνολο των ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης της περιόδου εκείνης, αποσκοπεί στην εξοικείωση του τουρκικού κοινού με την ελληνορθόδοξη κληρονομιά της Πόλης. Οι 53 αυτές εκκλησίες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των βυζαντινών εκκλησιών και των ελληνορθόδοξων ναών που κτίστηκαν στην ύστερη οθωμανική εποχή, μετά τις μεταρρυθμίσεις. Ευρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της Παλαιάς Πόλης, του Πέραν και των ακτών του Βοσπόρου, σεμνές, ορθογώνιες βασιλικές, που σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, εις πείσμα των καιρών, στριμωγμένες ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 50 ακόμα εκκλησίες κτίστηκαν μετά τις μεταρρυθμίσεις και κοσμούν, σήμερα, την Πόλη με το ιδιαίτερο εκλεκτικιστικό τους στυλ.

Επεξηγηματικά πανώ πλαισιώνουν την έκθεση, το υλικό της οποίας προβάλλεται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, ρωσικά και ρουμανικά) και τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με την έναρξη του προγράμματος των εορτασμών της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τούρκος Βυζαντινολόγος, Δρ. Ζαφέρ Καρατζά, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στην μελέτη των εκκλησιών αυτών και το 2008 εξέδωσε, στα τουρκικά, σχετικό βιβλίο με τίτλο «Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Πόλη πριν από το Τανζιμάτ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010 και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 16.00-20.00 και Σαββατοκύριακα 12.00-20.00.

Μακάρι να μπορούσα να βρεθώ εκεί και να γευθώ λίγο από την χριστιανική κληρονομιά και τα μεγαλεία της αυτοκράτειρας Πόλης του Βυζαντίου, της πρωτεύουσας των απανταχού Ελλήνων. Ένα μεγάλο εύγε αξίζει στον Γενικό μας Πρόξενο κ. Βασίλειο Μπορνόβα και στους άξιους συνεργάτες του για την μεγάλη πολιτιστική τους προσφορά, καθώς και για τις προσπάθειές τους για γεφύρωση των χασμάτων μεταξύ των λαών. Ας θυμήσουμε, επίσης, πως και ο Ο.Η.Ε. αφιέρωσε το 2010 στην «Επαναπροσέγγιση Πολιτισμών». Άρα και η Έκθεση αυτή έρχεται εκ των πραγμάτων να διακονίσει τον σπουδαίο αυτό κοινωνικό στόχο.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση!
Άραγε θα κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά το βιβλίο του Τούρκου Βυζαντινολόγου;

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Θα ήταν όντως ευχής έργον!