Monday 19 October 2009

Ελληνική Κοινότητα Woolwich

Μια σημαντική επέτειο εορτάζει σήμερα η Ομογένεια της Μεγ. Βρετανίας. Η Κοινότητα του Σωτήρος Χριστού στην περιοχή Woolwich του ΝΑ Λονδίνου ιδρύθηκε επίσημα σαν σήμερα, την 19η Οκτωβρίου 1969. Το ιδρυτικό έγγραφο, το οποίο υπογράφηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρό Αθηναγόρα Κοκκινάκη, τον πρώτο Πρόεδρο της Κοινότητας Ευριπίδη Ιωάννου, τον Αντιπρόεδρο Μιχαήλ Προκομμένο, τον Γραμματέα Ανδρέα Χαλλούμα και τον Ταμία Ιωάννη Ευστρατίου, έλεγε -μεταξύ των άλλων- και τα εξής:
«Την 19ην Οκτωβρίου 1969 συνελθόντες εν τινι αιθούση εν Plumpstead αρκετοί Ομογενείς υπό την ηγεσίαν προσωρινής Επιτροπής αποτελουμένης υπό των κ.κ. Ευριπίδην Ιωάννου, Μιχαήλ Προκομμένον και Ηλία Κωνσταντίνου παρόντος και του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Αθηναγόρου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Γρηγορίου Θεοχάρους, του Αρχιμ. Χριστοφόρου Κομμοδάτου της Κοινότητος της Παναγίας του Ν. Λονδίνου, του Ανδρέα Καραγιώργη Επιθεωρητού του Υπουργείου της Παιδείας της Κύπρου, ετελέσθη Ιερά Παράκλησις προς την Παναγίαν.
Μετά το κήρυγμα ο Αρχιεπίσκοπος υπέδειξε την πραγμάτωσιν της επιθυμίας την οποίαν εξεδήλωσεν η Προσωρινή Επιτροπή προς ίδρυσιν Εκκλησίας και Σχολείου. Μετά ταύτα έλαβε τον λόγον ο κ. Ανδρέας Χαλλούμας, ο οποίος δι εμπεριστατωμένης ομιλίας εξήγησε την ανάγκην ιδρύσεως Σχολείου και Εκκλησίας δια την περιφρούρησιν των θρησκευτικών και Εθνικών Παραδόσεων της Φυλής μας. Μετά ταύτα ωμίλησεν ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης τονίσας την αξιέπαινον προσπάθειαν των Ομογενών προς ίδρυσιν Σχολείου και Ναού δια την διαφώτισιν της Νεολαίας και την ανανέωσιν των Παραδόσεων της Φυλής μας εν Αγγλία.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά ταύτα εισηγήθη όπως οι Ομογενείς εκλέξουν τους Αξιωματούχους της Κοινότητας... Εκ των παρόντων Ομογενών εγένοντο προσφοραί και συνηθροίσθη το ποσόν των εκατόν πεντήκοντα λιρών. Τα ονόματα των εισφορέων κατέγραψε ο Γραμματεύς κ. Α. Χαλλούμας. Το όνομα της Κοινότητος θα είναι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ WOOLWICH - PLUMPSTEAD ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ».
Στις 20 Φεβρουαρίου 1975 η Κοινότητα Woolwich, σ’ αυτή την άκρη του ΝΑ Λονδίνου, απέκτησε Ναό για αποκλειστική χρήση. Ο Ναός αυτός παραχωρήθηκε από την Αγγλικανική Ομολογία. Ο εν λόγω Ναός είχε αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία στα χρόνια της Αγγλικανικής ιστορίας του. Αξίζει να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι στα νεώτερα χρόνια, ένας από τους ιδιαίτερα ονομαστούς και γνωστούς Εφημερίους του ήταν ο Αιδεσιμ. Baden Powell (22 Αυγούστου 1796 - 11 Ιουνίου 1860), ο οποίος ήταν ο πατέρας του Robert Baden Powell, που ίδρυσε το Παγκόσμιο Κίνημα του Προσκοπισμού. Ο Baden Powell διακόνησε την Αγγλικανική Ενορία σε μια πολύ σημαντική εποχή για την νεώτερη Ιστορία του Ελληνισμού. Ήταν τα χρόνια 1821-1828, κατά τα οποία οι ηρωϊκοί πρόγονοί μας είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στον τουρκικό ζυγό και πολεμούσαν για την Ελευθερία και την Εθνική τους Ανεξαρτησία.
Από την 1η Ιουνίου 1978 και μέχρι σήμερα Ιερατικώς Προϊστάμενος είναι ο Οικονόμος π. Μιχαήλ Παζίνας. O π. Μιχαήλ γεννήθηκε στη νήσο Ρόδο στις 14 Δεκεμβρίου 1950. Όλα αυτά τα χρόνια ο π. Μιχαήλ διακονούσε και συνεχίζει να διακονεί με απόλυτη αφοσίωση και πλήρη αγάπη την Κοινότητα, φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια όλους τους Κοινοτικούς τομείς και υπηρετεί το καλώς νοούμενο Κοινοτικό συμφέρον, προς πνευματικό όφελος του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και βέβαια προς δόξαν του Αγίου Τριαδικού Θεού μας. Είναι πραγματικά ένας πανάξιος εργάτης του Ιερού Ευαγγελίου του Χριστού μας κι ένας προστάτης και θεματοφύλακας των ιερών και των οσίων της θεοφιλούς Φυλής μας. Ο π. Μιχαήλ είναι έγγαμος και πατέρας πέντε τέκνων, τεσσάρων αγοριών και μιας κόρης, που σήμερα είναι όλα αποκατεστημένα με καλές οικογένειες. Ο γάμος του είχε γίνει στη Ρόδο με την ευσεβέστατη Δήμητρα Δεληγιάννη. Δυστυχώς την 25η Φεβρουαρίου 1999 έχασε την άξια Πρεσβυτέρα του Δήμητρα, η οποία μετά από πολύχρονη ασθένεια μετακόμισε στην θριαμβεύουσα Εκκλησία και προσεύχεται από εκεί για την βιολογική οικογένειά της και την ευρύτερη οικογένεια της Κοινότητας του Woolwich.
Μέσα στο πλαίσιο της εν λόγω Κοινότητας λειτουργούν Φιλόπτωχη Αδελφότητα Κυριών, Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο και Κατηχητικό, Οργάνωση Νεολαίας, Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής. Η Κοινότητα οργανώνει τακτικά ενδιαφέρουσες πνευματικές, εθνικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ας ευχηθούμε στον π. Μιχαήλ, τους συνεργάτες του και τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Woolwich Χρόνια Πολλά, Καλά κι Ευλογημένα, γεμάτα από επιτυχίες και πρόοδο.

3 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Επισυνάπτω και τις δικές μου ευχές για την μακροημέρευση και πνευματική ευημερία της κοινότητος Woolwich και του προεστώτος της.

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον! Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε ελληνορθόδοξη κοινότητα στο Woolwich!

Anonymous said...

Τι θυμάμαι τώρα! Όταν εργαζόμουν στο νοσοκομείο του Maidstone στο Kent, η πιο προσβάσιμη Ορθόδοξη εκκλησία για χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ήταν ο ναός της κοινότητας του Woolwich, γύρω στα 3 τέταρτα με το αυτοκίνητο. Εχώ εκκλησιαστεί εκεί αρκετές φορές, αν και, δυστυχώς, δεν είχα ιδιαίτερες επαφές με τα μέλη της κοινότητας.