Friday 9 October 2009

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009

Στη Γερμανίδα συγγραφέα Χέρτα Μίλερ απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2009, ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Ακαδημία. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορονών (1,42 εκατομ. δολαρίων).
Η Χέρτα Μίλερ, που γεννήθηκε το 1953 στη Ρουμανία, είναι μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος και στο έργο της περιγράφει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.
Ανακοινώνοντας την απόφασή της, η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε ότι η Μίλερ, «με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων». Η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας αποτέλεσε έκπληξη, μιας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμός Οζ, ακολουθούμενος από την Αλγερινή Ασία Τζεμπάρ.

Πηγή: in.gr,

2 comments:

logia said...

ωραία τα βραβεία.
αποδοχή του έργου!
αλλά .....
πολλά λεφτά χαμένα...

Anastasios said...

@ logia,

Θάλεγα πως ένα άτομο που φθάνει να κατακτήσει την κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μάλλον θα πρέπει να μπορεί να διαχειρισθεί με διάκριση το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο.

Ίσως, πάλι, να βλέπω τα πράγματα ρομαντικά!