Friday 18 September 2009

Σπάνιο αρχαίο κόσμημα

Ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, από τους The Seattle Times, μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ισραήλ. Μια Αμερικανίδα σπουδάστρια, η Megan Webb, που εργαζόταν ως εθελόντρια σε ανασκαφές, βρήκε και ανέσυρε από τη γη έναν μικρό πολύτιμο λίθο, ο οποίος απεικόνιζε πορτραίτο του Μεγ. Αλεξάνδρου. Το κόσμημα αυτό είναι μικρότερο σε μέγεθος από μισή ίντσα. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Andrew Stewart, είπε πως: “This is a very nice discovery, and one that’s very hard to make, given that this kind of thing can escape very easily”.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Sarah Stroup, η οποία ήταν επικεφαλής της ομάδας των 20 σπουδαστών, μεταξύ των οποίων ήταν και η Webb, ανέφερε στην εφημερίδα: “Never in all my years excavating have I ever seen anything like this come up from the ground, and I don’t ever expect to again”.

Οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι αναφέρουν πως ο Μεγ. Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που έδωσε εντολή να φτιαχτούν πορτραίτα του και να τοποθετηθούν σε νομίσματα, σε δαχτυλίδια και σε άλλα αντικείμενα.

No comments: