Friday 31 July 2009

Βατόμουρα

Tις προάλλες βρέθηκα σε ένα όμορφο δάσος στο ΒΔ Λονδίνο. Εκεί βρήκα και φωτογράφησα βατόμουρα. Συνήθως ονομάζονται μαύρα βατόμουρα (blackberries στα αγγλικά).

Τα βατόμουρα τα βρίσκουμε εύκολα στα δάση, στις ακρές των δρόμων, ιδίως των αγροτικών, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμη και μέσα στις πόλεις γιατί εύκολα πολλαπλασιάζονται, με τη βοήθεια των πουλιών που μεταφέρουν τους σπόρους τους. Αυτά τα βατόμουρα έχουν αγκάθια στους βλαστούς τους. Τα καλλιεργούμενα είδη συνήθως δεν έχουν, πράγμα το οποίο διευκολύνει αφάνταστα αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την καλλιέργειά τους.

Τα βατόμουρα είναι πολυετείς θάμνοι, οι οποίοι ανανεώνονται με παραφυάδες (κληματίδες) κάθε χρόνο και μπαίνουν σε καρποφορία το 2ο κιόλας χρόνο. Κάθε ποικιλία βατόμουρου έχει και διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τα φύλλα, τις κληματίδες, τα φρούτα τους, τη γεύση τους κ.λ.π.


Η προσθήκη βατόμουρων στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μνήμης και να συμβάλει στη θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Aλτσχάιμερ, ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Reading. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκτός από την αντιοξειδωτική δράση τους, τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα βατόμουρα, ενεργοποιούν το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη. Όπως υποστηρίζει ο Dr Jeremy Spencer, από το Τμήμα Τροφικών Βιοεπιστημών του εν λόγω Πανεπιστημίου, «οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τα οφέλη στην υγεία από διατροφικά προγράμματα πλούσια σε φρούτα. Η έρευνά μας παρέχει επιστημονικές αποδείξεις ότι τα βατόμουρα κάνουν καλό και ενισχύει τη θεωρία ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια διατροφική προσέγγιση προκειμένου να αυξηθούν οι μνημονικές ικανότητες. Θα πάμε αυτά τα ευρήματα στο επόμενο επίπεδο, διερευνώντας τις επιδράσεις διατροφικών προγραμμάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή σε άτομα που πάσχουν από νοητικές βλάβες και πιθανόν Αλτσχάιμερ». Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine.

2 comments:

Anonymous said...

η αφθονία των berries είναι σχεδόν συγκινητική για ένα φαγά σαν εμένα :)

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Από αύριο θα είμαστε όλοι... των φρούτων!