Sunday 26 July 2009

Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής...

...στο χωριό Καλλιάνοι Κορινθίας

Στυμφαλία ονομάζεται η γνωστή λίμνη στην Κορινθία, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας τόπος που συνδέεται άμεσα με την ελληνική μυθολογία, αφού εκεί ο ημίθεος Ηρακλής κυνήγησε και σκότωσε τις τρομακτικές Στυμφαλίδες Όρνιθες! Σήμερα ο Δήμος Στυμφαλίας αποτελείται από μικρά χωριουδάκια που συνθέτουν ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο.

Πρωτεύουσα του Δήμου, είναι οι Καλλιάνοι. Είναι ένα όμορφο χωριό που το βρίσκουμε μπροστά μας κατηφορίζοντας από το Ψάρι και ακολουθώντας μία μαγευτική διαδρομή που διασχίζει τον κάμπο, σε ένα καταπληκτικό τοπίο με ψηλά δέντρα, καλονοικοκυρεμένα χωράφια και με θέα στο βάθος τη λίμνη. Οι Καλλιάνοι είναι ένα χαρακτηριστικό χωριό της ορεινής Κορινθίας, με το αρχοντικό του Οικονομόπουλου, που σήμερα στεγάζει το Ειρηνοδικείο, να δεσπόζει στο κέντρο του.

Σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από το χωριό, "κρυμμένο" μέσα σε μία χαράδρα βρίσκεται το επιβλητικό αν και μικρό μοναστήρι της σήμερα εορταζόμενης Αγίας Παρασκευής, το οποίο άρχισε να χτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ομορφιά του τόπου, αυτόχθονη και ανέγγιχτη από τα σημάδια του χρόνου και εναρμονισμένη με την θεία μοναχικότητα της μονής, προξενεί ιερό δέος, ανυψώνοντας την ανθρώπινη συνείδηση προς το μεγαλείο της ευλαβικότητας. Σ’ αυτό το μοναστήρι έχω ζήσει ανεπανάληπτες προσωπικές στιγμές, που δεν είναι εύκολο να εκφρασθούν με ανθρώπινα λόγια, ούτε και να κοινοποιηθούν χωρίς να χάσουν την ιερότητά τους. Αξίζει μόνο να μνημονεύσω, για την ιστορία, το όνομα της ευλαβέστατης ηγουμένης Παρασκευής, η οποία είχε προορατικό χάρισμα. Σήμερα απολαμβάνει μακαρίως τους καρπούς της άσκησής της στις αιώνιες μονές...

2 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

΄Ομορφη περιγραφή για πανέμορφα μέρη
΄Ετη πολλά,

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Ο τόπος μας έχει ομορφιές.

Χρόνια Πολλά για σήμερα και για αύριο.