Wednesday 3 June 2009

As Greek As It Gets

Έχει και το Λονδίνο τον εύζωνά του. Για την ακρίβεια το ελληνικό εστιατόριο με σήμα τον εύζωνα.

Βρίσκεται στην περιοχή Kensington (233 Earl’s Court Road, London SW5 9AH), απέναντι σχεδόν από τον σταθμό του υπογείου Earls Court.

Το ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο σημαίνει ότι αποτελεί μια εξαιρετική διαφήμιση για την Ελλάδα, τον πολιτισμό μας και την κουζίνα μας.

Όσες φορές δε έχω βρεθεί εκεί, το εστιατόριο είναι πάντα γεμάτο και οι περισσότεροι πελάτες είναι ξένοι. Που σημαίνει ότι πραγματικά έχει απήχηση.

Είναι ένα καθαρά ελληνικό εστιατόριο, με την έννοια ότι οι γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κανείς εκεί είναι εκείνες οι γνωστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλο ελληνικό εστιατόριο σε ολόκληρο το Λονδίνο (ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ) που να προσφέρει γύρο σε πίτα, αλλά και άλλες ελληνικές λιχουδιές.

Ο ιδιοκτήτης, με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη, έχει ένα ευγενέστατο ύφος και ήθος, που σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ όμορφα στον χώρο αυτό.

Έχει δε φέρει από την Πατρίδα κι έχει τοποθετήσει σε ειδικό κάδρο τη φουστανέλλα του παππού του, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί έχει πεθάνει από το 1930. Ιστορικό κειμήλειο δηλαδή, μεγάλης οικογενειακής και εθνικής σημασίας. Δεν θα μπορoύσα να μην τη φωτογραφίσω.

Για το ωραίο αυτό εστιατόριο γράφτηκαν τα παρακάτω: «This young Earls Court diner is Greek, but not as Shirley Valentine knew it. With a modern design, clean lines & incongruous chandelier, it resists the obvious taverna aesthetic in favour of the look & feel of a chain restaurant – which it definitely isn’t. Good, fresh street food at low prices is the draw, & you can eat-in or take away. Souvlakia come tightly served in flatbread & foil, in as many multiples as you can manage, with chips on the side (not inside, as some prefer). A couple of these & a cold Mythos beer or coffee frappé, & you could be back in Mykonos town. There’s more to the menu than rotating meats, however, with pies, bakes, grills & salads alongside a well-rounded list of wines (including a few Greeks), beers, shakes & liqueurs».

5 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ωραίος και αξιόλογος χώρος.
Πιστεύω πως όταν ο ΄Ελληνας φύγει εκτός συνόρων μεγαλουργεί, τιμώντας έτσι την πολιτιστική του κληρονομιά και παραδοσιακή του ταυτότητα

Νετ' ασπασμών τε κι εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Είναι σημαντικό το σχόλιό σου. Είναι πράγματι έτσι. Πολλοί συμπατριώτες μας στην Διασπορά διαπρέπουν σε πολλούς τομείς: εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρήσεις κ.α.

Και είναι αλήθεια ότι πάντα προβάλλεται και η ελληνική τους καταγωγή και ο πολιτισμός μας, μέσω των επιτυχιών τους.

Anonymous said...

α, με ξελίγωσες τώρα :)

τι ωραία :)

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Και είναι και Τετάρτη σήμερα...

TP said...

Ωραία αυτά περι Ελλήνων που μεγαλουργούν εκτος συνόρων, αλλά το συγκεκριμένο μαγαζί δεν είναι ιδιοκτησία καποιου φτωχού μεταναστη που μεγαλουργει στο εξωτερικο αλλά φτιάχτηκε και λειτουργεί από μεγάλη εταιρέια εστίασης της Ελλάδας η οποία απλά επεκτάθηκε και στο εξωτερικό. Είναι άλλωστε εμφανές αυτο- έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην εικόνα της εταιρείας- πολύ καλή δουλεια από γραφίστες και μάλλον κι από μεγάλα διαφημιστικά γραφεια.
Η προσπάθεια δεν ειχε και τόσο μεγάλη απήχηση, αφού έχουν μείνει μόνο με ένα εστιατόριο και στο δελτίο τυπου τους όταν άνοιξαν πριν πεντε χρόνια έλεγαν ότι ειχαν σχεδια για τρία μαγαζιά σε ενα χρόνο.
Για ελληνικό εστιατόριο καλό είναι πάντως. Δυστυχώς το Λονδίνο στον τομέα ελληνική κουζίνα εχει ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί και δεν μπορέι με τίποτα να ξεφορτωθεί την εικόνα του τουριστικού προχειροφαγητού. Φτάινε οι εστιατορες φυσικά γι'αυτό, φταίει και το ότι φτηνή ελληνική κουζίνα εδώ δε γίνεται ή θα έχεις καλά υλικά ή κλείστο ρε φίλε το μαγαζί. Δυστυχως ένα ελληνικό που υπήρχε κι άξιζε έκλεισε. Μας έμεινε το as Greek.