Thursday 28 May 2009

Ο φόβος

...στη ζωή των ανθρώπων

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μας μιλούν σήμερα για τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές τους. Δεν είναι εδώ βέβαια ο κατάλληλος χώρος για να κάνουμε κοινωνιολογική ανάλυση του φόβου, αν και τα αίτια είναι λίγο - πολύ γνωστά σε όλους μας.

Αντί, λοιπόν, άλλων λόγων και θεωριών ας παραθέσουμε εδώ μια σύντομη προσευχή, που μπορούμε να απευθύνουμε προς τον δωρεοδότη Κύριο, σε στιγμές αδυναμίας και φόβου:

«Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ο ενέγκας τω κόσμω χαράν μεγάλην τη θεία Γεννήσει σου, και σωτηρίαν τη ενδόξω Αναστάσει σου, ο χύσας το σον τίμιον Αίμα εις το αποπλύναι τας αμαρτίας του ανθρώπου, και αναβιώσαι το πνεύμα αυτού, δέξαι με προσερχόμενον τη ση αγαθότητι, και μη βδελύξη με τον αμαρτωλόν, αλλ’ επάκουσον της φωνής της δεήσεώς μου, και επίβλεψον τη αφάτω σου φιλανθρωπία επ’ εμέ, και επίστρεψαι την ελπίδα και ευδαιμονίαν εις την ζωήν μου. Φυγάδευσον απ’ εμού το πνεύμα του μαρασμού, κατηφείας και μελαγχολίας τη ση χάριτι. Και ει προήλθε υπό σπίλου της αμαρτίας, απόπλυνον τω θείω σου Αίματι, ει υπό ανομίας, απάλειψον τη δικαιοσύνη σου, ει υπό ενοχής, οδήγησόν με προς μετάνοιαν και συγχώρησιν, ει υπό φόβου, εξέλασον τη ση πιστότητι, ει υπό οργής και εχθρότητος, αντικατάστησον δια πραότητος και αγάπης. Ότι συ ει ο ιατρός ψυχών και σωμάτων και αναστηλωτής του πνεύματος πάντων ημών, και σοι την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Κι ας αναφέρουμε τελικά πως εκείνο το στοιχείο που απομακρύνει τον φόβο, όπως λέει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, είναι η τέλεια αγάπη. Κι η αγάπη είναι ο ίδιος ο Χριστός!

No comments: