Thursday 9 April 2009

«Αγγελιοφόρος»

Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει και λειτουργεί, με έδρα το Παρίσι, η Αρχιεπισκοπή Ορθοδόξων Ενοριών Ρωσικής Παράδοσης. Αυτή ανήκει κατευθείαν στο σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Στην Αρχιεπισκοπή αυτή ανήκουν και πολλοί Ρώσοι (και άλλοι) Ορθόδοξοι που κατοικούν μόνιμα στη Μεγ. Βρετανία και Ιρλανδία. Για την καλύτερη διαποίμανση αυτών των τελευταίων έχει οργανωθεί το ονομαζόμενο Επισκοπικό Βικαριάτο Μεγ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, με προϊστάμενο τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Βασίλειο, ο οποίος εδρεύει στον Οξφόρδη.

Το Βικαριάτο, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, έχει καθιερώσει την έκδοση, τέσσερεις φορές τον χρόνο, ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος ηλεκτρονικού (αλλά και έντυπου) περιοδικού, με την επωνυμία «Αγγελιοφόρος» (The Messenger). Το περιοδικό αυτό (το οποίο έχω την τιμή να λαμβάνω κι εγώ) έχει εξαιρετικά άρθρα, που κινούνται κυρίως στο χώρο της θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται επίσης διάφορες εκκλησιαστικές ειδήσεις, καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Το τελευταίο τεύχος (Νο. 9, Φεβρουαρίου 2009) που έλαβα πρόσφατα, είχε μια σειρά εκλεκτών συνεργασιών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν άρθρα για το Άγιο Χρίσμα, για την Εκκλησία στη Νορβηγία και για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δυτική Ευρώπη. Οι συγγραφείς είναι συνήθως κληρικοί και πανεπιστημιακοί. Της εκδοτικής ομάδας ηγείται ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Βασίλειος, και μεταξύ των μελών διακρίνουμε και τον Έλληνα Πρωτοπρ. Αλέξανδρο Φωστηρόπουλο, ο οποίος είναι επί μακρά σειρά ετών ο Ορθόδοξος Εφημέριος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και ειδικώτερα του Βασιλικού Κολεγίου (King’s College).

No comments: