Wednesday 1 April 2009

Διακοπές Βρετανών

Το ταξιδιωτικό / τουριστικό τμήμα της AOL διενήργησε δημοσκόπηση για να ανακαλύψει που πρόκειται να κάνουν τις διακοπές τους φέτος οι Βρετανοί. Τα αποτελέσματα (που δείχνουν τους 10 πιο δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς) έχουν ως εξής (αρχίζοντας από τον τελευταίο, δηλαδή τον δέκατο):

10 Καραϊβική
9 Γαλλία
8 Ελλάδα
7 Αίγυπτος
6 Κύπρος
5 Ηνωμένο Βασίλειο (εσωτερικός τουρισμός)
4 Tουρκία
3 Η.Π.Α.
2 Ισπανία
1 Κανάρια νησιά

Η φωτογραφία που συνοδεύει την ελληνική συμμετοχή είναι ένα τοπίο της Σαντορίνης, ενώ το σχόλιο έχει ως εξής: «Ο τόπος που έδωσε στον κόσμο τέτοιους φωτισμένους ανθρώπους όπως ο Πλάτωνας, ο Όμηρος και ο Ζορμπάς ήταν από πάντα μια έμπνευση για τους Βρετανούς. Μάλιστα δε, ο δικός μας Λόρδος Βύρωνας τον αγάπησε τόσο πολύ που έδωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να τον απελευθερώσει από την τουρκική κυριαρχία. Τρία εκατομμύρια από εμάς επιλέγουν να ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο για να δουν μυθικά μέρη όπως ο Όλυμπος, ο Παρθενώνας ή η Κνωσσός, ή για να απολαύσουν περισσότερο τις σημερινές συγκινήσεις σε παραθεριστικά θέρετρα όπως η Μύκονος και η Πάρος».

Η φωτογραφία που συνοδεύει την κυπριακή συμμετοχή δείχνει τη γνωστή Πέτρα του Ρωμιού και το σχόλιο είναι το παρακάτω: «Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η Κύπρος, είναι το νησί όπου στις παραλίες του περπάτησε για πρώτη φορά η θεά του έρωτα Αφροδίτη. Περισσότερα από 2.4 εκατομμύρια τουρίστες επιλέγουν να ακολουθούν τα βήματά της κάθε χρόνο. Οι Βρετανικοί ειδικά αισθάνονται σαν το σπίτι τους εδώ. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία και η Αγγλική γλώσσα μιλιέται από πολύ κόσμο. Ανάμεσα στις άλλες ατραξιόν είναι οι εντυπωσιακές παραλίες, η πληθώρα των μικρών λευκοβαμμένων χωριών και οι ταβέρνες που προσφέρουν θεσπέσια θαλασσινά».

Βέβαια δεν μας δίνουν κανένα στοιχείο για την ταυτότητα της έρευνας (πόσοι έλαβαν μέρος κ.λ.π.). Όμως έχει αξία ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα. Πάντως δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ η Κύπρος στην 6η και η Ελλάδα στην 8η. Παρότι η δημοσκόπηση αυτή είναι ανεπίσημη (και βέβαια μπορεί να συνοδεύεται από υποκειμενικότητα και διάφορα συμφέροντα) είναι πάντως ενδεικτική ενός κλίματος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους Τούρκους να προηγούνται σε ζητήματα φιλοξενίας τουριστών έναντι ημών.

4 comments:

Σοφία said...

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η έρευνα, πάντως τα αποτελέσματα συμφωνούν με τα επίσημα στοιχεία που έχω δει κατά καιρούς, και τα οποία δείχνουν ότι 45% των Βρετανών κάνουν διακοπές στην Ισπανία. Αν λοιπόν οι μισοί σχεδόν πάνε στην Ισπανία και τους άλλους μισούς τους μοιράζονται 8 προορισμοί, και η Ελλάδα είναι στο τέλος, καταλαβαίνεις πόσο λίγοι Βρετανοί έρχονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Νομίζω τα επίσημα στοιχεία λένε 5-8% δηλαδή ψιλοπράγματα, και οι περισσότεροι από αυτούς με φτηνιάρικα γκρουπ. Οι Τούρκοι φυσικό είναι να προηγούνται, αφού έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις, είναι πιο φτηνοί και κάνουν σαφώς καλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες.

Anastasios said...

@ Σοφία,

Προφανώς η έρευνα αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απολύτως αξιόπιστη.

Όμως δείχνει ένα κλίμα, μια τάση. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία οι ιθύνοντες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν.

Σοφία said...

Δυστυχώς οι Έλληνες, όντας λαός που δεν ταξιδεύει για διακοπές στο εξωτερικό, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι προσελκύει τον ξένο τουρίστα. Οι περισσότεροι ακόμα πιστεύουν πως οι τουρίστες έρχονται για τα αρχαία....

Βέβαια το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους Τούρκους, όμως φαίνεται πως αυτοί είναι πιο ξύπνιοι.

Anastasios said...

Εκείνοι που είχαν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας που προσελκύει τουρίστες και επίσης να βιώσουν την φιλοξενία των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη ή στα παράλια της Μικράς Ασίας, θα έχουν άμεση εμπειρία των σημαντικών διαφορών.

Αξίζει όμως να γίνει μια κοινωνιολογική αλλά και εμπορική μελέτη, για να δούμε γιατί και πως οι Τούρκοι αποδεικνύονται πιο φιλόξενοι, ή τουλάχιστον καλύτεροι γνώστες του αντικειμένου.

Μήπως είναι γιατί εκείνοι τελικά θέλουν περισσότερο την επικοινωνία με τον Άλλο, ενώ εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με τον Εαυτό μας;