Friday 27 March 2009

Eταιρεία Πελοποννησίων Μ.Β.

Πριν από 9 χρόνια (το 2000) ιδρύσαμε δειλά-δειλά την Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας. Έγινα ο πρώτος Πρόεδρος και υπηρέτησα τον ωραία αυτή και πατριωτική κίνηση για επτά χρόνια. Κατόπιν ανέλαβε την Προεδρία η κα. Ντίνα Κολοκυθά. Αξίζει νομίζω να θυμηθούμε λίγο την Ιδρυτική Διακήρυξη της Εταιρείας:

Η αποδημία είναι ένας βαρύς ίσκιος πάνω μας. Έχουμε βαθειά και μεταφυσική ανάγκη την πνευματική και πολιτιστική κοινωνία με την ιδιαίτερη Πατρίδα και τα χώματά της. Είναι αλήθεια πως όπου και να πάμε η Πελοπόννησος μας ακολουθεί. Τη φέρουμε μαζί μας. Την έχουμε ανάγκη. Είναι ένα από τα στοιχεία που μας ορίζουν.

Πραγματώνει, μ’ ένα τρόπο μυστηριακό, αυτό που λέει ο Σικελιανός, «τη συνείδηση της γης» μας. Ας αφουγκραστούμε λίγο τον ποιητή:

Χώμα της Πελοπόννησος,
που θρέφεις άμετρα τα κυπαρίσσια,
από το πιο μικρό
που παίζει με τον αέρα ως σκύμνος λιονταριού
ώσμε το μεγαλύτερο που η μνήμη του κρατεί!

Ω χώματα της γης μου,
μύρια κι αξεχώριστα σαν τα νερά,
...ω χώματα,
που με λυτρώσατε απ’ τη βαριά του ζώου πνοή!

Η Πελοπόννησος, γη ηρώων και μαρτύρων, της Πίστης και της Πατρίδας, αποκαλείται από πολλούς -μεταφορικά- ως «Εθνικό κέντρο». Η εθνική μας τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο τραγουδούσε κι έλεγε δικαίως:

«Γειά χαρά σας Μωραΐτες αδελφοί,
τη δόξα η Ελλάδα μας
χρωστά στη λεβεντιά σας»

Η Εταιρεία, λοιπόν, οργανώνει μια φορά τον χρόνο, ανήμερα της μεγάλης Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ή κάποια κοντινή κατάλληλη ημέρα, μια ωραία Εθνική Εκδήλωση, για να τιμηθούν οι ένδοξοι πρόγονοί μας, οι οποίοι με πολλές θυσίες μας προσέφεραν το δώρο της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Έτσι, οργανώνεται και φέτος, μεθαύριο Κυριακή 29η Μαρτίου 2009 και ώρα 5.30 μ.μ., ένας Πανηγυρικός Εορτασμός στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (16-18 Paddington Street, London W1U 5AS), με ομιλητή τον Εκπαιδευτικό κ. Χάρη Μεττή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα: «Η συνεισφορά της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821». Μου προσφέρθηκε η τιμή να παρουσιάσω τον ομιλητή και αποδέχθηκα να το κάνω με έναν πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας το... ελληνικό αλφάβητο. Όσοι παρευρεθούν θα δουν και θα ακούσουν τι εννοώ.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου με ποιήματα και τραγούδια, καθώς επίσης και το Λύκειο των Ελληνίδων με Παραδοσιακούς Χορούς. Στο τέλος θα ακολουθήσει δεξίωση.

No comments: