Saturday 28 March 2009

Έλληνας βιβλιοδέτης

...στο Λονδίνο

Ο κ. Ανδρέας Λουκαΐδης είναι ο μοναδικός Έλληνας βιβλιοδέτης στο Λονδίνο. Τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια, όταν ζητούσα έναν ειδικό για να βιβλιοδέσω τα πολλά και διάφορα περιοδικά και φυλλάδια που είχα. Ρωτώντας έμαθα για τον πραγματικό αυτόν καλλιτέχνη, που είναι και ο μοναδικός στο είδος του Έλληνας βιβλιοδέτης στο Λονδίνο.

Έσπευσα να τον γνωρίσω και από τότε έχουμε τακτική συνεργασία. Νομίζω πως αξίζει να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Είναι γιος του Λοΐζου και της Μάρθας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1933. Παντρεύτηκε με την σύζυγό του Ελένη από το Καϊμακλί. Από τον ευτυχισμένο γάμο του απέκτησε δύο αγόρια και μία θυγατέρα. Από τα παιδιά του απέκτησε 5 εγγόνια.

Όπως ο ίδιος μου διηγήθηκε, έμαθε την τέχνη του βιβλιοδέτη στην Κύπρο. Κατόπιν ήλθε το 1954 στην Αγγλία και εργάσθηκε ως βιβλιοδέτης και τυπογράφος σε διάφορες μεγάλες Αγγλικές εταιρείες. Το χόμπυ του παλαιότερα ήταν οι πολεμικές τέχνες. Είχε μάλιστα φθάσει στη μαύρη ζώνη στο Jiu Jutisu. Σήμερα είναι συνταξιούχος, αλλά ασκεί ακόμα την αγαπημένη του τέχνη, την τέχνη της βιβλιοδεσίας.

4 comments:

roadartist said...

Πολύ γλυκό ποστ πραγματικά..
Καλό ΣΚ :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ ενδιαφέρον.
Ειλικρινά θα ήταν μοναδικός που θα εμπιστευόμουν το παλαιό δίτομο ορθογραφικο λεξικό του παππού μου

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ roadrtist,

Χαίρομαι που σου άρεσε. Κι εγώ νομίζω πως άξιζε να κάνουμε αυτό το -έστω σύντομο- αφιέρωμα.

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Στην Αθήνα μπορείς να βρεις πολλούς και καλούς βιβλιοδέτες. Αλλά αλλού είναι δύσκολο, κάποτε ακατόρθωτο.