Monday 17 November 2008

Η Λίμνη της Καστοριάς


Η Καστοριά είναι μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, χτισμένη στη δυτική όχθη της λίμνης. Η λίμνη της Καστοριάς είναι πανέμορφη και παίρνει διαφορετική όψη ανάλογα με την κάθε εποχή του χρόνου. Σχεδόν κάθε χειμώνα για 1 εβδομάδα ως και 15-20 μέρες καλύπτεται από πάγο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρεται για ψάρεμα, κωπηλασία και ιστιοπλοϊα. Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι το ίδιο όμορφη.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι καρστική τεκτονικής προέλευσης και υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 έτη. Σήμερα η έκτασή της είναι περίπου 28 τετρ. χιλιομ. και το μέγιστο βάθος του περίπου 9,5 μέτρα. Οι γεωγραφικές της συντεταγμένες στο κέντρο είναι, γεωγραφικό πλάτος 40ο 31' Β και γεωγραφικό μήκος 21ο 18' Α.

Στην περτιοχή υπάρχουν 9 ρέματα που καταλήγουν στην λίμνη της Καστοριάς. Το μεγαλύτερο είναι το ρέμα του Ξηροπόταμου που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού τμήματος της λεκάνης απορροής και εκβάλει στη λίμνη ανάμεσα στις κοινότητες Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης του Δήμου Μακεδνών. Ακόμη, στο ανατολικό τμήμα υπάρχουν τα ρέματα Ίστακου και Φωτεινής. Στο δυτικό τμήμα υπάρχουν τα ρέματα Αποσκέπου και Φουντουκλή, ενώ στο βόρειο τμήμα τα ρέματα Μεταμόρφωσης, Τοιχιού, Αγίου Αθανασίου και Βυσσινιάς.

Η λίμνη τροφοδοτείται εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Στο νότιο τμήμα μια διώρυγα (ρέμα Γκιόλι) συνδέει τη λίμνη με τον ποταμό Αλιάκμονα στον οποίον παροχετεύεται η περίσσεια των νερών της με χρήση ηλεκτρικού θυροφράγματος που πρόσφατα εκσυγχρόνισε ο δήμος Καστοριάς. Ο όγκος των νερών της είναι περίπου 100.000.000 κυβικά μέτρα και το ανάπτυγμα των ακτών της 30,8 χιλιόμετρα.

Πάντως, εκτός από όλα τα παραπάνω τεχνικά στοιχεία περί της λίμνης, εμείς είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Καστοριά. Περπατήσαμε γύρω της, ημέρα αλλά και νύχτα, την θωπεύσαμε με τη ματιά μας, την φωτογραφίσαμε και τελικά της επιτρέψαμε να μας μυήσει στα μυστικά της και να μας εμπνεύσει με την αύρα της.
.

2 comments:

P. Kapodistrias said...

Ευλογημένος ο εωρακώς!!!

Σουπερυπέροχο!

Anastasios said...

@ π.κ.,

Όπου βρίσκω νερό, σε οποιαδήποτε μορφή (θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, πηγάδι κ.ά.) αλλάζει την διάθεσή μου και αποτελεί ένα από τα "highlights" της όποιας επίσκεψης, περιήγησης, εκδρομής.

Ετούτη δω η λίμνη βέβαια ήταν... το κάτι άλλο.