Wednesday 12 November 2008

Ο Μυστικός Δείπνος

Το έργο αυτό του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Σαλβατόρ Νταλί (11 Μαΐου 1904 – 23 Ιανουαρίου 1989) κοσμεί για πολλά - πολλά χρόνια (από την φοιτητική εποχή της Αθήνας) το ονομαζόμενο «καθιστικό» μας δωμάτιο. Φαίνεται σαν να έχουμε μεγαλώσει δίπλα του. Όχι μαζί του, γιατί αυτό δεν πρόκειται να μεγαλώσει ποτέ.

Μπροστά του έχουμε σταθεί ή καθίσει αμέτρητες φορές και ατέλειωτες ώρες, με πολλούς φίλους, ειδικούς και μη. Το έχουμε ατενίσει, το έχουμε αναλύσει, έχουμε εκφράσει πολλές σκέψεις μας γύρω από το ξεχωριστό αυτό έργο. Μια από τις ενδιαφέρουσες φιλοσοφικο-θεολογικές αναλύσεις και σκέψεις μας είναι και η εξής: Η φιγούρα του Χριστού είναι διαφανής, ενώ στο πάνω μέρος (στον ουρανό) εμφανίζεται το στήθος και τα ανοικτά χέρια ένός ανδρός (προφανώς του Χριστού), μάλλον δείχνοντας πως αναλαμβάνεται στους ουρανούς.

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος ονόμασε το έργο αυτό «Το Μυστήριο του Μυστικού Δείπνου». Το πρωτότυπο, που ποιήθηκε το 1955, έχει μέγεθος 66" x 105", έγινε με λάδι πάνω σε καμβά και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Τέχνης στην Washington, D.C.

Ο Νταλί μιλώντας για το έργο αυτό είπε χαρακτηριστικά πως αυτό ήταν "arithmetic and philosophical cosmogony based on the paranoiac sublimity of the number twelve... the pentagon contains microcosmic man: Christ". Επίσης, είπε πως: “…communion must be symmetric”.

4 comments:

P. Kapodistrias said...

Ευχαριστώ για τη συνοπτική και, ως εκ τούτου, αποτελεσματική μέθεξη!!!

Anastasios said...

Όταν θα έλθεις κι εσύ στο σπιτικό μας να είσαι σίγουρος ότι θα σταθείς εμπρός στον πίνακα αυτό και θα αποκαλύψεις τις σκέψεις σου.

Είναι μέρος της δικής μας ανοιχτόκαρδης, όχι μυστικής, μυητικής ιεροτελεστίας.

Anonymous said...

καλημερα σας.παρακαλω συνεχιστε το ωραιο εργο σας,μηπως καταφερουμε και γινουμε λιγο καλυτεροι ανθρωποι απο τα λογια σας.λενα

Anastasios said...

@ λένα,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιο αυτό.

Ο αγώνας είναι διαρκής και κοινός. Ο σοφός λαός μας λέει:

"Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο".