Wednesday 9 July 2008

Στάδιο Wembley



Η Κοινότητά μας εκτείνεται κυρίως σε δύο περιοχές (ή δήμους) του Λονδίνου. Η μία είναι το Harrow και η άλλη το Wembley.

Όπως είναι γνωστό –ιδιαίτερα σε εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους Έλληνες- το κυριώτερο και παγκοσμίως φημισμένο αξιοθέατο του Wembley είναι το στάδιο, το οποίο θεωρείται το Εθνικό Ποδοσφαιρικό Στάδιο της Αγγλίας.

Εμείς οι Έλληνες καυχόμαστε πάντα για την μεγάλη επιτυχία του Παναθηναϊκού, ο οποίος έπαιξε στο στάδιο αυτό, στις 2 Ιουνίου 1971, στο τελικό Πρωταθλητριών Ευρώπης, εναντίον της μεγάλης ολανδικής ομάδας του Αίαντα. Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον αγώνα αυτό με 2-0, αλλά αυτή ήταν σίγουρα η πιο ένδοξη σελίδα στο μεγάλο βιβλίο των ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.


Το παλιό στάδιο έπαψε να λειτουργεί το 2000. Από τότε ξεκίνησε η εκ θεμελίων οικοδόμηση του νέου. Το νέο στάδιο είναι ήδη έτοιμο από πέρσι. Έχει 90.000 θέσεις, όλες καλυμμένες από τα μεγάλα σκέπαστρα. Η χαρακτηριστική του αψίδα ζυγίζει 1750 τόνους και έχει ύψος 133 μέτρα. Οι σειρές των καθισμάτων, αν τις τοποθετούσε κανείς σε σειρά κατά μήκος, θα έφταναν 54 χιλιόμετρα. Το βάρος της οροφής φθάνει τους 7.000 τόνους. Κάθε μία από τις δύο γιγάντιες τηλεοπτικές οθόνες του σταδίου ισοδυναμούν σε μέγεθος με 600 οικιακές τηλεοράσεις. Έχει 2618 τουαλέτες και 80 χιλιόμετρα καλώδιο για τα μεγάφωνα.


Περνώντας τακτικά έξω από το στάδιο του Wembley νιώθω ότι ακουμπώ με το βλέμμα πάνω σε ένα πολύτιμο και ιστορικό στοιχείο της δεύτερης αυτής Πατρίδας μας.

1 comment:

Carlos said...

hello I also have a blog but i don't know what to put any idea goodbye